Descoperire uluitoare: O băutură consumată frecvent la micul dejun afectează mii de gene din celulele imunitare

Autor: Andreea Năstase

Publicat: 04-12-2025 06:03

Article thumbnail

Sursă foto: blog.elefant.ro

Sucul de portocale, consumat de mulți oameni la micul dejun, are un impact surprinzător asupra organismului, potrivit unui nou studiu citat de Euronews. Cercetarea arată că aportul constant al acestei băuturi poate influența activitatea a mii de gene implicate în funcționarea sistemului imunitar, reglarea inflamației, metabolismul glucozei și controlul tensiunii arteriale.

David C. Gaze, specialist în patologie chimică la Universitatea Westminster, explică în publicația The Conversation că efectele sucului de portocale se datorează unor compuși din citrice care acționează complex la nivel celular.

Cum influențează sucul de portocale organismul la nivel genetic

Unul dintre experimente a presupus consumul zilnic a 500 ml de suc de portocale pur, timp de două luni. La final, cercetătorii au observat o reducere semnificativă a activității genelor legate de inflamație. Totodată, gena SGK1, implicată în reglarea sodiului în rinichi, a avut o activitate scăzută, confirmând legătura dintre sucul de portocale și o tensiune arterială mai stabilă.

Hesperidina, compusul-cheie cu efect antiinflamator

Specialiștii spun că mare parte din efecte se datorează hesperidinei, un flavonoid cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, prezent în mod natural în citrice. Acesta pare să influențeze inclusiv colesterolul și modul în care organismul procesează zahărul.

Efecte diferite în funcție de greutatea corporală

Cercetările au arătat și diferențe în funcție de greutatea participanților: persoanele supraponderale au avut modificări mai vizibile în genele responsabile de metabolismul grăsimilor, în timp ce persoanele normoponderale au prezentat schimbări mai pronunțate în genele asociate inflamației.

Impact asupra colesterolului, rezistenței la insulină, metabolismului și florei intestinale

O analiză care a inclus 639 de participanți arată că sucul de portocale poate reduce rezistența la insulină, scădea colesterolul LDL("rău") și crește nivelul colesterolului HDL ("bun"). Alte cercetări au observat și o ușoară scădere a tensiunii arteriale.

Un alt studiu arată că sucul de portocale influențează metabolismul și flora intestinală: participanții care au consumat suc de portocale roșii timp de o lună au înregistrat o creștere a bacteriilor benefice asociate cu inflamație redusă și o inimă mai sănătoasă.

Legătura dintre consumul de suc de portocale și riscul cardiovascular

În cazul persoanelor cu sindrom metabolic, consumul regulat a îmbunătățit funcția endotelială, importantă pentru elasticitatea vaselor de sânge. De asemenea, un studiu realizat pe angajați ai unei fabrici de suc din Brazilia a arătat o scădere a nivelului apo-B, indicator al particulelor de colesterol legate de riscul de infarct miocardic.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri