Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire ULUITOARE: Cel mai vechi compus solid de pe Terra, datând din urmă cu 7 miliarde de ani, a fost identificat

www.iflscience.com
meteorit

Cel mai vechi compus solid de pe Terra, praf stelar format în urmă cu 7 miliarde de ani, provenit de la un meteorit care a căzut în zona Australiei în urmă cu 50 de ani, a fost identificat de cercetătorii americani, potrivit unui studiu citat de foxnews.com, anunță MEDIAFAX.

Meteoritul a ajuns în 1969 în Murchison, statul australian Victoria, iar cercetătorii de la Field Museum din Chicago, SUA, au ajuns în posesia unui fragment, în urmă cu cinci decenii.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu se DELIMITEAZĂ de primarul ALDE, care cerea ca statul să decidă cine poate avea copii

Fragmentul de meteorit conține praf stelar, ceea ce face din acesta un fel de capsulă a timpului din perioada de dinainte de nașterea Soarelui.

Deși praful stelar a fost identificat în 1987, vechimea acestuia nu a putut fi determinată.

Philipp Heck, curator al muzeului, și colegii săi au folosit o nouă metodă de datare a firelor de praf de dimensiuni microscopice.

În urmă cu zece ani, doar 20 de fire de praf stelar au fost datate, iar acum cercetătorii au reușit să stabilească vechimea a 40 de fire de praf stelar, aceasta fiind cuprinsă între 4,6 și 4,9 miliarde de ani.

Citește și: Comisia Europeană pregătește o DECIZIE RADICALĂ: aceste produse vor dispărea de pe piață

Aceste datări corespund momentului în care primele stele din Calea Lactee au început să moară, iar, având în vedere că acest tip de aștri erau vechi deja de aproximativ 2,7 miliarde de ani, praful stelar din posesia muzeului american are aproximativ 7 miliarde de ani.

Noua datare confirmă o teorie astronomică potrivit căreia, înainte de formarea Soarelui nostru, a fost o perioadă în care stelele - care, de obicei, se formează la un ritm constant - au apărut la o rată accelerată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.