Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire uluitoare într-un meteorit de 15 tone prăbușit în Africa: Oamenii de știință au identificat două noi minerale

www.iflscience.com
meteorit

Oamenii de știință au identificat două minerale care nu au mai fost descoperite până acum pe Pământ, într-un meteorit cu o greutate de 15,2 tone căzut în Africa. scrie CNN, potrivit Mediafax.

Mineralele provin dintr-o mostră de 70 de grame din meteorit, care a fost descoperit în Somalia în 2020 și este al nouălea cel mai mare meteorit descoperit vreodată, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Alberta.

Chris Herd, curatorul colecției de meteoriți a universității, a primit mostre din roca spațială pentru a o putea clasifica. În timp ce o examina, ceva neobișnuit i-a atras atenția - unele părți ale eșantionului nu erau identificabile la microscop. El a cerut apoi sfatul lui Andrew Locock, șeful Electron Microprobe Laboratory al universității, care are experiență în descrierea noilor minerale.

"Chiar în prima zi în care a făcut câteva analize, el a spus: "Ai cel puțin două minerale noi acolo"", a povestit Herd, profesor în cadrul departamentului de științe ale Pământului și ale atmosferei al universității.

Numele unuia dintre minerale - elaliit - provine de la obiectul spațial în sine, care este numit meteoritul "El Ali", deoarece a fost găsit în apropierea orașului El Ali din centrul Somaliei.

Herd l-a numit pe cel de-al doilea elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, vicepreședintele Inițiativei Interplanetare de la Universitatea de Stat din Arizona. Elkins-Tanton este, de asemenea, profesor la Școala de Explorare a Pământului și a Spațiului din cadrul acestei universități și cercetător principal al viitoarei misiuni Psyche a NASA - o călătorie către un asteroid bogat în metale care orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter, potrivit agenției spațiale.

Aprobarea de către Asociația Internațională de Mineralogie a celor două noi minerale în luna noiembrie a acestui an "indică faptul că lucrarea este solidă", a declarat Oliver Tschauner, mineralogist și profesor de cercetare în cadrul departamentului de geosciințe de la Universitatea din Nevada, Las Vegas.

Identificarea rapidă a lui Locock a fost posibilă deoarece minerale similare fuseseră create sintetic înainte, iar el a reușit să potrivească compoziția mineralelor nou descoperite cu omologii lor creați de om, potrivit comunicatului Universității din Alberta.

Ambele minerale noi sunt fosfați de fier. Un fosfat este o sare sau un ester al unui acid fosforic.

Meteoritul El Ali din care provin mineralele pare să fi fost trimis în China în căutarea unui cumpărător, a declarat Herd.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.