Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire unică în Egipt - Mormântul, perfect conservat, al unui preot din timpul celei de-a 5-a dinastii (2.500 - 2.350 de ani I.Hr.), a fost scos la lumină

piramidele

Un mormant cu totul special a fost descoperit in Egipt. Lasand la o parte faptul ca aici se odihneste unul dintre cei mai importanti preoti din timpul celei de-a 5-a dinastii (2.500 - 2.350 de ani I.Hr.), a regelui Neferirkare, edificiul este unic dintr-un punct de vedere scrie ziare.com.

Este perfect conservat, nu a fost niciodata calcat de hoti si abunda in desene multe si foarte vii (in culori aproape intacte), coloane sculptate, figurine si cam tot ce un arheolog si nu numai si-ar dori.

Insa detaliul care face mormantul unic este acela ca in aproape toate inscriptiile gasite se face referire la mama celui mort. Pesemne legatura dintre cei doi era extrem de stransa, explica Moustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor, conform Science Alert.

Preotul care ocupa camera mortuara de peste 4.000 de ani se numea Wahtye. Camera-monument in care acesta a fost gasit masoara 10 metri lungime, 3 latime si 3 inaltime, fiind descoperita in regiunea Saqqara, la sud de Cairo.

Totul e dispus pe doua niveluri, iar statuetele gasite reprezinta familia preotului. Sunt reprezentate si spectacole de muzica, pasaje din procesul de obtinere a vinului sau ceramicii, fragmente din ritualul prin care zeilor li se aduceau ofrande, scene de vanatoare si nu numai, practic franturi (importante) de viata din acele timpuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.