Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperiri uluitoare la Sarmisegetuza! Dacii se pricepeau și la chirurgia craniană

Medicina în Dacia (Ed. Dacica, 2007)
unelte sarmisegetuza

Pe teritoriul României au fost descoperite de-a lungul timpului morminte străvechi care i-au uimit pe arheologi. Unele dintre morminte aveau urme de operații medicale complexe efectuate pe cutia craniană, așa numite trepanații.

Asemenea intervenții se executau cu un cuțit de silex, iar, mai târziu, odată cu folosirea uneltelor de metal, operația era făcută cu un instrument de metal. Trepanațiile nu depășeau, după câte se pare, dura mater, astfel că putem vorbi doar de o chirurgie craniană sau cum o numesc unii autori, o ”pseudo-chirurgie celebrară. Era nevoie de o îndemânare deosebită pentru a executa astfel de intervenții”, menționa arheologul Ion Horaţiu Crișan (1928 - 1994), în volumul „Medicina în Dacia, de la începuturi până la cucerirea romană” (Editura Dacica, 2007).

content-image

Aceste operații craniene aveau rolul de a înlătura anumite așchii care puteau provoca paralizii, cefalee sau convulsii, dar și anumite practici magice care aveau un rol terapeutic.

Ei văd în trepanații un orificiu practicat de vrăjitorii din preistorie cu scopul de a da posibilitatea spiritului rău care produce boala să iasă. Or, s-a observat în foarte multe cazuri că trepanațiile străvechi și vechi au fost făcute în cazul unui traumatism cranian, în urma căruia așchii osoase au pătruns în substanța cerebrală, deci trepanația se făcea cu scopul îndepărtării acestor schije. Operația era singura cale terapeutică indicată”, arăta Ion Horațiu Crișan.

Pe teritoriul țării noastre astfel de operații aparțin epocii preistorice și până la începutul epocii bronzului, cele mai multe cranii cercetate având dimensiuni de trei, patru centimetrii cu forme circulare sau ovale.

Dovezi arheologice ale practicării trepanațiilor au fost descoperite în județele Alba, Hunedoara, Bistrița – Năsăud, Iași, Galați, Timiș, Mureș, Argeș, Buzău, intervențiile medicale fiind realizate de oameni care aveau abilități remarcabile și cunoștințe de anatomie, au concluzionat arheologii.

Unele trepanații s-au soldat cu rezultate bune. Nu știm în ce măsură operația a fost eficientă, adică dacă bolnavul s-a vindecat, știm doar că el a supraviețuit intervenției. Se pare că, în cazul traumatismelor craniene, trepanațiile prin care se înlăturau schijele cu înfundări osoase au avut succese deosebite”, arăta autorul lucrării „content-image.

 

În capitala Daciei, la Sarmisegetuza, a fost descoperită o trusă medicală cu ajutorul căreia se presupune că se efectuau operaţii chirurgicale.

Trusa medicală am descoperit-o în 1954, cu ocazia dezvelirii uneia dintre terasele Dealului Grădiştii, loc pe care era aşezat oraşul Sarmizegetusa, din vremea regelui Decebal. Printre ruinele unei locuinţe distruse cu ocazia celui de-al doilea război al lui Traian (105 – 106 d. Hr.) am descoperit resturile unei casete de lemn cu mâner de fier. Caseta cuprindea: o pensetă de bronz, o lamă de cuţit din fier cu apărători de bronz, o placă formată din cenuşă vulcanică presată şi cinci mici borcănaşe de lut ars”, afirma Ion Horaţiu Crişan.

Arheologii au descoperit pe scheletele străvechi urme ale unor incizii realizate pentru evacuarea puroiului, abceselor sau furunculelor. Au fost observate, de asemenea, rămășițe ale unor răni și fracturi vindecate. S-a demonstrat că cenușa vulcanică era presărată pe răni, cu rol absorbant şi cicatrizant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.