Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși e membră NATO, Turcia cumpără la greu cărbune din regiunile anexate de Rusia în Ucraina

rt.com
erdogan putin

Cărbune în valoare de cel puţin 14,3 milioane de dolari produs în zonele din Ucraina anexate de Rusia a fost exportat în acest an în Turcia, ţară membră NATO, potrivit datelor vamale ruseşti analizate de Reuters, conform News.ro.

Între februarie şi iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Doneţk şi Luhansk, au ajuns în Turcia, arată datele. Trei producători menţionaţi în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au trimis în Turcia, în perioada respectivă, cărbune din cele două regiuni.

Spre deosebire de Statele Unite şi Uniunea Europeană, Turcia nu a restricţionat comerţul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova, deşi Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancţiunile.

De când Moscova şi-a lansat invazia sa în Ucraina, în februarie 2022, Turcia - ţară membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a lupta împotriva Rusiei - a declarat în mod repetat că recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, între ţările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Evidenţele unui furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, au arătat însă că între februarie şi iulie a ajuns în Turcia cărbune de la cel puţin 10 producători. Turcia a fost în mod evident cea mai mare destinaţie de export a cărbunelui din regiunile anexate, arată cifrele, reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.

Turcia, un mare consumator şi importator de cărbune, contrazice tendinţa globală prin creşterea ponderii cărbunelui în producţia sa de electricitate. A produs 31,5 milioane de megawaţi oră (MWh) de electricitate din cărbune importat în prima jumătate a acestui an, în creştere cu un sfert faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, arată datele oficiale.

CUM VÂND RUŞII CĂRBUNE UCRAINEAN TURCILOR

Vânzătorii de cărbune sunt înregistraţi în Rusia şi în teritoriile ucrainene anexate, potrivit bazei de date Spark a agenţiei de ştiri Interfax, care cuprinde companiile ruseşti. Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite şi jurisdicţii offshore, inclusiv Belize şi Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu au fost listate companii turceşti.

Reuters nu a reuşit să găsească contacte pentru cumpărători şi nici să stabilească cine au fost beneficiarii finali.

În noiembrie, Vitali Hoţenko, şeful de atunci al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), a declarat că regiunea exportă deja cărbune în Turcia, de unde acesta ajungea pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa. Reuters nu a reuşit să găsească nicio informaţie în datele vamale despre livrările de cărbune produs în DNR către Turcia sau alte ţări în 2022.

Autorităţile instalate de Rusia în regiunile Doneţk şi Luhansk, precum şi guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de cărbune.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerţ exterior din februarie 2022.

În timp ce datele de comerţ nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, acestea au arătat că o parte a trecut prin oraşul portuar Rostov-pe-Don din sudul Rusiei şi o parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră, care au ambele conexiuni feroviare cu Doneţk şi Luhansk. Reuters nu a putut stabili dacă o parte sau întregul cărbune a fost reexportat în Turcia.

Sancţiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Luhansk (LNR). Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunţat măsuri care includ o interdicţie de import de bunuri din cele două regiuni.

Turcia nu are aceleaşi restricţii. Statele Unite au impus sancţiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun că sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

"Suntem conştienţi că există relatări ale unor astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatările dumneavoastră specifice", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebat despre transporturile către Turcia. "Condamnăm orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparţin poporului ucrainean", a punctat Departamentul de Stat.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. În aprilie, Reuters a raportat că o companie chineză a cumpărat cupru de la o uzină dintr-o regiune din Ucraina anexată de Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.