Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși neconfirmată oficial tulpina Delta e probabil prezentă în Moldova

adevarul.ro
virus covid delta

Specialiștii în epidemiologie se arată convinși că tulpina Delta, depistată oficial în România și Ucraina, este prezență și în Republica Moldova. Potrivit specialiștilor, evoluțiile aticipe ale bolii și numărul tot mai mare de pacienți infectați demonstrează că noile mutații ale virusului au ajuns în Republica Moldova, iar țara se află într-un nou val al pandemiei, notează IPN.

Potrivit specialiștilor, probe recoltate de la pacienți cu forme aticipe ale bolii au fost deja expediate la laboratorul din Germania, însă rezultatele se lasă așteptate.

„Este adevărat, s-a scurtat perioada de incubație, au apărut unele forme mai grave ale bolii, avem infectați pacienți mai tineri, dar deocamdată nu ne putem pronunța, fiindcă nu avem datele de laborator care să ne confirme sau să ne infirme prezența tulpinii Delta”, a spus profesorul Victor Cojocaru, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV citat de Deschide.md.

Deși oficial neconfirmată,e pidemiologii se arată convinși că Delta bântuie în rândul persoanelor infectate. Pentru a preveni răspândirea virusului, specialiștii recomandă înăsprirea restricțiilor și vaccinarea populației.

„Noi nu trăim izolați. Este imposibil să nu existe virusul, în condițiile în care moldovenii călătoresc peste tot. Sunt mutații, nu e vorba despre un virus nou, este o mutație a virusului SARS-COV-2. Dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca, de exemplu, oricum suntem protejați de noua mutație. Dacă noua mutație a virusului ajunge într-un organism imunizat, ea nu provoacă forme grave ale bolii”, a spus epidemiologul Viorel Prisăcaru.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt internate 210 persoane confirmate cu infecția COVID-19. Medicii anticipează o creștere a numărului de cazuri și spun că în spitale vor fi activate secțiile cu profil COVID.

„Acum suntem mai pregătiți decât eram la începutul pandemiei. Există specialiști care deja știu cum evoluează boala, există multe stocuri de materiale de prevenire a răspândirii virusului. Dacă vom avea din nou un număr mare de pacienți, vor fi reactivate spitalele și alte unități de terapie intensivă, pentru a face față noilor internări. Cea mai eficientă metodă de stopa pandemia este prevenția. Acum trebuie promovat vaccinul și trebuie create toate condițiile ca populația să se vaccineze”, a spus medicul Adrian Belîi.

În Republica Moldova rata de imunizare împotriva infecției COVID-19 este de 15,1%. Cea mai înaltă rată de vaccinare se atestă în rândul lucrătorilor medicali, imunizați în proporție de 84,7%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.