Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși se află în atenția anchetatorilor anticorupție, Mihai Lupu vrea să ajungă președinte al CJ Constanța #Banii de la stat, cheia susccesului în afaceri

Focuspress
Mihai Lupu

Ce știu constănțenii despre Mihai Lupu, candidat la șefia Consiliului Județean, în afara faptului că a condus, vremelnic și deloc profitabil, Oil Terminal, apoi a avut două mandate de deputat? Nu vorbește deloc despre afacerile proprii, despre faptul că firma pe care o conduce a avut, de-a lungul anilor, zeci de contracte cu statul și că banii publici au curs, ori despre relațiile de afaceri cu persoane care au ajuns în atenția anchetatorilor anticorupție.

Din cv-ul său aflăm că Mihai Lupu s-a născut în 1962, în Podul Iloaiei, Iași. A urmat, între 1977-1981, Liceul Industrial de Chimie din Iași, iar după absolvire s-a angajat ca operator la Fabrica de Antibiotice Iași, unde a rămas doar un an, până în 1982. A părăsit meleagurile natale și a ajuns tocmai la Basarabi, la Întreprinderea Utilaj Greu, unde a fost mecanic, până în 1985, iar din 1985 până în 2002 a activat ca economist la Petromidia. La 10 ani distanță după terminarea liceului, în 1991, atunci când a început și activitatea politică, la Partidul Alianța Civică, s-a înscris la Academia de Studii Economice. În 1997 a trecut la liberali și, după o pauză de doi ani, între 2002 și 2004, când s-a ocupat de propriile afaceri, a ajuns director comercial la TSP Ecoterm Năvodari. În 2005 a fost propulsat la conducerea uneia dintre cele mai importante companii strategice ale statului, Oil Terminal SA, iar în 2008 și-a început primul mandat de deputat. Debutul în Parlament coincide și cu lansarea în afaceri: a cumpărat un pachet de 35% din acțiunile unei societăți ieșene, Construcții Hidrotehnice SA, care a derulat nenumărate contracte cu autoritățile responsabile pentru lucrările de infrastructură de mediu – regularizări de cursuri de râuri, construire de diguri, baraje, limitare a efectelor inundațiilor.

Presa locală din Moldova a prezentat pe larg cazurile de corupție în care a fost implicată firma Construcții Hidrotehnice SA, a liberalului Lupu. Exemplul cu cea mai mare notorietate este cazul șefului CJ Neamț, Ionel Arsene, acuzat de DNA că ar fi cerut un comision de 5% din suma de 60 milioane de lei, mită de la reprezentanții companiei ieșene a lui Lupu pentru a-i convinge pe șefii Administrației Naționale Apele Române să aloce suma respectivă pentru finalizarea unor contracte.

Numele firmei conduse de liberal mai apare într-un dosar DNA, în care fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița Piatra Neamț, Constantin Grigoriu, ar fi obținut prin intermediul a doi oameni de afaceri sume uriașe de bani după ce a atribuit în mod ilegal contracte pentru lucrări care nu au fost făcute niciodată.

Mihai Lupu a păstrat relații strânse și cu actualii lideri liberali. De pildă, potrivit presei locale din Iași, în 2015, Construcții Hidrotehnice SA a vândut firmei Corporex, ce aparține soției lui Costel Alexe, actualul ministru al Mediului, o fermă în satul Sculeni, de aproape 4 hectare, cu acareturile aferente, 1.697 mp de construcții – conac, grajd, saivan și fânar. Prețul cerut și plătit, 42.000 euro, echivalentul unui apartament cu două camere la periferia Iașilor.

„În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor. Costel Alexe n-a declarat niciun credit, iar veniturile familiei sale sunt de 40.000 de euro/an“, scriau recent jurnaliștii de la reporteris.ro.
De ce a vândut firma liberalului Lupu un ditamai domeniu cu o sumă ridicolă este, desigur, o întrebare retorică. Simplu: Construcții Hidrotehnice are, în continuare, afaceri în sfera infrastructurii coordonate de Ministerul Mediului și instituțiile subordinate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.