Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși toți ochii sunt acum pe Israel, SUA promit să nu lase din mână Ucraina: Lloyd Austin a mers de urgență la Kiev

AP
lloyd austin

Deși toți ochii sunt acum pe Israel, SUA promit să nu lase din mână Ucraina: Lloyd Austin a mers de urgență la Kiev

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care efectuează luni o vizită neanunţată la Kiev într-un gest de susţinere "neclintită" din partea SUA, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalţi aliaţi ai Kievului pentru a satisface necesităţile pe termen scurt şi lung ale armatei ucrainene, în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenţei occidentale vitale pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungeşte, potrivit Reuters şi EFE, anunță Agerpres.

"Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să sprijinim nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi nevoile de apărare pe termen lung", a scris Austin pe contul său de socializare X, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean la Kiev.

Secretarul american al Apărării l-a reasigurat pe Zelenski de "sprijinul ferm al Americii pentru Ucraina". "Sunt astăzi aici pentru a transmite un mesaj important: Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta lor pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât şi în viitor", subliniază şeful Pentagonului în mesajul său.

"SUA, aliaţii şi partenerii noştri vor continua să lucreze pentru a oferi Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a avea succes", a mai adăugat el.

Într-o fotografie publicată de Ambasada SUA la Kiev, Austin, însoţit de şeful Comandamentului European al SUA, Christopher Cavoli, apare lângă un tren dând mâna cu ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink.

La rândul ei, ambasadoarea americană a declarat că vizita delegaţiei Pentagonului la Kiev semnalează "sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate".

Această vizită are loc pe fondul incertitudinii privind continuarea asistenţei americane pentru Ucraina

Această vizită are loc pe fondul incertitudinii privind continuarea asistenţei americane pentru Ucraina din cauza opoziţiei unei părţi a Partidului Republican în Congres şi a poziţiei fostului preşedinte şi potenţial candidat republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, care pledează pentru negocierea şi căutarea unui acord cu Rusia.

Preşedintele Joe Biden a cerut luna trecută Congresului să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina. Omiterea Ucrainei dintr-o lege privind cheltuielile provizorii adoptată săptămâna trecută de legiuitorii americani a suscitat îngrijorarea că finanţarea pentru Kiev ar putea să nu fie niciodată alocată, mai ales după ce Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a adoptat un proiect de lege care include asistenţă pentru Israel, dar nu şi pentru Ucraina, conform Reuters.

Un bloc vocal de republicani se opune trimiterii de ajutoare suplimentare Kievului. Oponenţii ajutorului spun că banii contribuabililor americani ar trebui cheltuiţi acasă. Cu toate acestea, majoritatea republicanilor şi democraţilor din Congres sprijină în continuare ajutorul acordat guvernului lui Zelenski.

O conferinţă comună Ucraina-SUA privind industria militară urmează să aibă loc la Washington luna viitoare. Acest eveniment, preconizat să se desfăşoare în 6-7 decembrie, este menit să impulsioneze producţia internă de arme în Ucraina, în timp ce lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei va împlini în curând doi ani.

"Când te gândeşti că la începutul acestei (invazii) nimeni nu credea că Ucraina ar putea supravieţui mai mult de o săptămână. Iată-ne aici mult mai târziu", a declarat anterior Austin într-o întâlnire cu responsabili militari de la Ambasada SUA din Kiev.

"Acum, toată lumea se întreabă de ce Ucraina nu a învins Rusia, o ţară mult mai mare şi cu mult mai multe capacităţi. Dar gândiţi-vă doar despre această schimbare de gândire!", a remarcat el.

Rusia, care şi-a declanşat invazia pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022, controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Occidentul a trimis echipament militar Kievului, iar Ucraina a început o contraofensivă în vara acestui an pentru a recuceri terenurile ocupate, dar nu a înregistrat mari progrese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.