Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despăduriri record în pădurea amazoniană

Reuters - Agerpres
Amazonia defrisari

Defrişările din pădurea amazoniană din Brazilia au atins niveluri record pentru luna februarie, au arătat vineri date preliminare guvernamentale, în timp ce un studiu ştiinţific a atras atenţia că jungla se apropie de un moment critic dincolo de care nu se va mai putea autosusţine, informează Reuters.

Suprafaţa despădurită în regiune a atins 199 de kilometri pătraţi în februarie, în creştere cu 62% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional pentru Cercetări Spaţiale (INPE).

Acesta este cel mai ridicat nivel pentru luna februarie de la debutul înregistrării acestor date, în 2015/2016 şi urmează unui record lunar similar din ianuarie.

În primele două luni ale anului, distrugerile au fost de trei ori mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021. Aproximativ 629 de kilometri pătraţi au fost despăduriţi, o suprafaţă aproximativ egală cu cea a oraşului american Chicago.

Brazilia găzduieşte circa 60% din Amazonia unde se află cea mai mare pădure tropicală din lume, o cărei conservare este vitală pentru frânarea schimbărilor climatice catastrofale datorită vastei cantităţi de gaze cu efect de seră pe care o absoarbe.

Defrişările din Brazilia au înregistrat o creştere de la venirea la putere a preşedintelui de dreapta, Jair Bolsonaro, în 2019, şi au pus în pericol conservarea mediului pe considerentul că o agricultură mai comercială şi mineritul în zonele protejate ar ajuta la scoaterea din sărăcie a Amazoniei.

Biroul lui Bolsonaro şi Ministerul Mediului nu au răspuns imediat vineri solicitărilor de a comenta pe marginea acestor date.

Oamenii de ştiinţă se tem că distrugerea pădurilor împinge Amazonia spre un punct de cotitură, după care jungla se va usca şi va deveni savană, eliberând cantităţi uriaşe de gaze cu efect de seră.

Un studiu publicat în revista Nature Climate Change la începutul acestei săptămâni a constatat că în ultimele două decenii peste trei sferturi din regiunea amazoniană a pierdut deja o parte din capacitatea de a-şi reveni după evenimente perturbatoare precum seceta şi incendiile.

"Despăduririle şi schimbările climatice, prin creşterea duratei sezonului uscat şi a frecvenţei secetei, este posibil să fi împins deja Amazonia aproape de un prag critic al devitalizării pădurii tropicale", au scris autori de la Universitatea din Exeter.

Cantitatea de carbon pierdută de pădurile tropicale în fiecare an - care în cele din urmă revine în atmosferă sub formă dioxid de carbon cu efect de încălzire a climei - s-a dublat de la începutul anilor 2000, a indicat un studiu separat publicat luna trecută în revista ştiinţifică Nature Sustainability.

Unii cercetători suspectează că defrişările se vor amplifica înaintea alegerilor din octombrie din Brazilia, aşa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani electorali. Este posibil ca autorităţile să aplice norme de mediu mai puţin riguroase de teamă să nu supere alegătorii, după cum a declarat Carlos Souza Jr, cercetător în cadrul institutul de mediu Imazon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.