Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Destinații 'Covid-free' în Grecia: zeci de insule au avut prioritate la vaccinare, având în vedere deschiderea sezonului turistic

smartradio.ro
grecia

Grecia a muncit din greu pentru vaccina cu prioritate locuitorii a zeci de insule din Marea Egee (est) și Marea Ionica (vest), înainte de vaccinarea celor din insulele mari, având în vedere că, oficial, sezonul turistic se deschidere la mijlocul lunii mai.

Numit de autorități „Operațiunea Libertate”, programul de vaccinare din toată Grecia „continuă în mod exemplar pe insule”, spune medicul Anargyros Mariolis, responsabil cu vaccinarea pe insula Elafonisos, scrie smartradio.ro.

„Scopul nostru este să creăm un zid de imunitate pentru a reveni la normalitate cât mai curând posibil”, a declarat el pentru AFP.

La sfârșitul zilei, după ce a termină inocularea celor care vin la dispensar, merge la domiciliul bătrânilor care nu se pot deplasa, pentru a-și continua misiunea.

Vaccinul „scut”

Primarul din Elafonisos, Efi Liarou, ne asigură că „70% din populația insulei va fi vaccinată până la jumătatea lunii mai, ceea ce constituie un fel de scut pentru locuitori”.

„Este un pas foarte important care garantează deschiderea sezonului turistic și transmite un mesaj de optimism”, subliniază ea, lăudând „identitatea Covid-Free” a insulei de o suprafață de 18 km2.

Elafonisos primește 200.000 de turiști anual, dar în 2020 numărul vizitatorilor a fost foarte mic, industria turismului fiind afectată puternic de pandemie.

„Ritmul vaccinării pe insule este rapid”, deoarece transportul vaccinurilor este complicat și operațiunea trebuie făcută într-un timp foarte scurt, a declarat Marios Themistokleous, secretar general pentru asigurări de sănătate aflat pe insula Iraklia, unde a fost prezent, alături de ministrul Sănătății, Vassilis Kikilias, pentru a inspecta procedura.

„În curând vom finaliza vaccinarea pe insulele cu mai puțin de o mie de locuitori, înainte de a accelera operațiunea pe insulele mari”, a spus el.

Al treilea val al coronavirusului a fost deosebit de virulent în Grecia, unde izolarea însoțită de stingere a intrat în vigoare încă din noiembrie anul trecut.

„Vom ajunge acolo”

Pentru a se pregăti pentru sezonul turistic, de care depinde economia, la fel ca majoritatea țărilor din sudul Europei, Grecia a început la începutul lunii aprilie să deschidă treptat magazine și școli, înainte de deschiderea teraselor, programată pe 3 mai.

Aviația civilă greacă a anulat lunea trecut obligația de carantinare de șapte zile – în vigoare până atunci – pentru călătorii care sunt rezidenți permanenți ai țărilor membre ale Uniunii Europene, spațiul Schengen, Regatul Unit, Statele Unite, Israel, Serbia și Emiratele Arabe Unite.

Vizitatorii trebuie să aibă un certificat de vaccinare sau un test negativ pentru coronavirus efectuat în ultimele 72 de ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.