Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Destinul tragic al Romanovilor a fost confirmat de noi teste ADN

rusia kremlin

Noi analize ştiinţifice efectuate de autorităţile ruse la cererea Bisericii ortodoxe au confirmat, prin intermediul unor teste ADN, autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și ale familiei acestuia, informează dailymail.co.uk, conform mediafax

Testele genetice solicitate de Biserica ortodoxă rusă - care a respins o serie de rezultate anterioare - "au confirmat că rămășițele aparțin fostului împărat Nicolae al II-lea, membrilor familiei și membrilor anturajului", potrivit comisiei de anchetă.

Pentru efectuarea noilor teste au fost exhumate rămășițele pământești ale tatălui lui Nicolae, Aleksandr al III-lea, pentru a se dovedi că aceștia "au fost tată și fiu", a menționat comisia de anchetă.

Biserica ortodoxă a spus că va lua în considerare rezultatele și a lăudat modul în care s-a desfășurat ancheta.

Ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa, Alexandra, cele patru fiice ale lor - marile ducese Anastasia, Maria, Olga şi Tatiana -, fiul lor, ţareviciul Aleksei, şi patru servitori ai familiei imperiale au fost asasinaţi în pivniţa unei case din Ekaterinburg, în noapte dintre 16 spre 17 iulie 1918.

Ei au fost puşi să se alinieze, ca pentru o fotografie de familie, iar un pluton de execuţie bolşevic i-a ucis pe toţi cu rafale de gloanţe, potrivit declaraţiilor unor martori. Aceia care nu au murit imediat, au fost ucişi cu baionetele.

O anchetă îndelungată, ce a investigat celebra crimă din 1918, a fost închisă în 1998, după ce unele teste ADN au autentificat rămăşiţele membrilor familiei Romanov, descoperite într-o groapă comună din regiunea Ural, în 1991.

Însă acele teste ADN, efectuate de specialiști din străinătate, nu i-au convins pe unii dintre membrii Bisericii ortodoxe ruse, deoarece rămăşiţele pământeşti ale ţareviciului Aleksei şi marii ducese Maria au fost descoperite abia în 2007, într-o altă groapă comună din regiunea Ural.

Rămășițele cuplului imperial şi ale trei dintre fiice au fost reînhumate în mod oficial pe 17 iulie 1998 - în ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la asasinarea lor -, la Catedrala Sf. Petru și Pavel din Sankt Petersburg.

Membrii familiei Romanov au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2000, iar acesta este motivul pentru care subiectul este unul sensibil pentru instituția religioasă.

Rămășițele țareviciului Aleksei şi ale marii ducese Maria sunt păstrate în prezent la Arhivele de Stat ale Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe, Vladimir Legoida, a declarat într-un comunicat că cele mai noi rezultate ale testelor ADN vor fi analizate "cu atenție".

Comisia de anchetă mai are de investigat și o serie de documente istorice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.