Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Destrămarea Autorităţii Naţionale Palestiniene, dezminţită de Mahmoud Abbas

mahmoud abbas

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a exclus miercuri eventualitatea unei prăbuşiri a Autorităţii Naţionale Palestiniene, confruntată cu numeroase dificultăţi, relatează AFP. 

Abbas, în vârstă de 80 de ani, s-a exprimat în acest sens - la Bethleem, în Cisiordania ocupată - pentru prima oară în public după ce zvonuri despre degradarea sănătăţii sale începuseră să circule săptămâna trecută. 

Autoritatea palestiniană a dezminţit aceste zvonuri, iar preşedintele său nici măcar nu a evocat acest subiect, părând a fi în formă bună. 

Potrivit presei israeliene, premierul israelian Benjamin Netanyahu a pregătit un plan de urgenţă pentru a face faţă situaţiei în cazul unei eventuale prăbuşiri a Autorităţii palestiniene. 

'Am auzit multe lucruri în ultimele zile despre Autoritate, distrugerea Autorităţii, prăbuşirea Autorităţii... Autoritatea constituie una dintre reuşitele noastre la care nu vom renunţa niciodată', a lansat Mahmoud Abbas. 

'Nu visaţi la prăbuşirea sa, nici măcar să nu îndrăzniţi să visaţi la asta !', a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia unei mese festive pentru celebrarea Crăciunului, joi, de către creştinii ortodocşi. 

Autoritatea palestiniană, înfiinţată în urma acordurilor de la Oslo încheiate cu Israelul în 1993, era destinată să fie un organism temporar până la crearea unui stat palestinian cu drepturi depline. 

Conducerea sa pare însă în prezent din ce în ce mai deconectată tinerilor palestinieni care nu văd venind statul la care aspiră. 

Autoritatea se confruntă, de altfel, cu grave probleme financiare, iar cooperarea sa cu Israelul în materie de securitate este foarte criticată. 

Declaraţia lui Abbas intervine într-un context în care atacurile individuale cu lovituri de cuţit şi maşini-berbec ale palestinienilor împotriva israelienilor s-au multiplicat în ultimele trei luni. 

În cursul unui recent sondaj, două treimi dintre palestinieni şi-au afirmat convingerea că o revoltă armată ar servi mai bine 'interesele naţionale' decât negocierile cu Israelul preconizate de Mahmoud Abbas. 

Întrebat ce ar putea succeda Autorităţii palestiniene, preşedintele Abbas a răspuns că 'Autoritatea este acolo, iar după ea va exista un stat. Nimeni nu are alte scenarii şi noi nu vom accepta niciun alt scenariu, oricare ar fi.'AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.