Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Detalii despre programul Start-up Nation: Declarație de ULTIMĂ ORĂ a ministrului Petrescu

Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Petrescu

Plecat prin demisie din guvernul Sorin Grindeanu după adoptarea OUG 13, Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a trecut la atacuri la adresa celui care i-a urmat îîn funcție. Jianu e de părere că unul dintre cel mai importante programe ale guvenării PSD + ALDE, Start-up nation, riscă să se transforme într-unul de ”ajutor social”.

Alexandru Petrescu, noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, îi răspunde lui Jianu cu argumente.

Citește și: A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

”Consider că discuțiile contradictorii în spațiul public pe marginea acestui proiect pozitiv nu ajută cu nimic mediul de afaceri câtă vreme forma proiectului este în stadiul în care acceptă modificari in functie de propunerile primite în termenul normal de consultare publică. Cu atât mai mult, găsesc inutile orice referiri la aspecte deja reglementate prin proceduri clare și asumate de statul român, cum ar fi neeligibilitatea TVA în cazul finanțărilor prin fonduri europene sau detalierea calendarului de implementare înainte de validarea formei finale a Hotărârii de Guvern.

Așadar, îmi mențin invitația pentru toți cei interesați de buna desfășurare a proiectului Start-up Nation să participe la un dialog constructiv pentru elaborarea unui astfel de program cu beneficii majore pentru antreprenori, în conformitate cu cadrul de consultare instituit în prelansarea acestui program de o importanță crucială pentru revigorarea și dinamismul mediului de afaceri.”, a spus Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

În plus, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, face următoarele precizări:

Mecanismul de finanțare, cheltuielile eligibile, data demarării programului vor fi aceleași pentru toți aplicații, indiferent de sursa de finanțare (fonduri europene sau bugetul de stat). Specialiștii din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) împreună cu cei din cadrul Ministerului Fondurilor Europene identifică soluții de uniformizare a condițiilor de aplicare și implementare a programului, indiferent de sursa de finanțare. Situația nu a fost luată în calcul la data aprobării în Guvern a Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în ianuarie anul acesta, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat de la acea dată.

Citește și: SCHIMBĂRI la WhatsApp: Noua funcție introdusă pentru utilizatori

În privința Condițiilor de eligibilitate a cheltuielilor s-a optat pentru detalierea cheltuielilor eligibile, pentru a facilita completarea planului de afaceri chiar de către antreprenorii care doresc finanțare pentru deschiderea unei noi afaceri. În plus, se reduce riscul ca în situația în care cheltuielile eligibile nu sunt prevăzute expres, instituțiile de control să solicite recuperarea ajutorului acordat. În context, reamintim tuturor celor interesați că TVA nu este eligibilă pe fonduri europene, așadar o discuție pe această temă ar fi inutilă.

La nivelul grupului de lucru din cadrul MMACA, demersul introducerii cererii de plată (plata pe baza facturilor/ plata în avans ) este în curs de aprobare, la inițiativa noii echipe ministeriale. Paralel, vor fi demarate procedurile pentru suplimentarea numărului de posturi în cadrul Oficiilor Teritoriale pentru IMM și Cooperație.

Citește și: STUDIU Oamenii grași au asociate 11 tipuri de CANCER

Prima grilă afișată în dezbatere publică pe site-ul www.aippimm.ro a suportat și va mai suporta modificări până ce va fi validată în Consiliul Consultativ pentru IMM-uri. Ca și până acum, considerăm oportună orice propunere de modificare și completare a grilei, normelor de implementare sau altei componente a programului de la toți actorii implicați în sprijinirea sectorului IMM precum și a antreprenorilor, atât timp cât prin inserarea acestora nu se modifică obiectivul acestui program și nu sunt puse în pericol rezultatele sale.

După aprobarea Hotărârii Guvernului și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, va fi elaborată procedura operațională de derulare a programului, care va conține detaliat perioadele aferente fiecărei etape, respectiv înscriere, verificare, contractare, plată, monitorizare. La acest moment este anunțată lansarea aplicației de înscriere pentru începutul lunii mai, iar pașii ce trebuie urmați în implementare vor fi detaliați în procedura de implementare.

Citește și: ASTA e legătura dintre o mâncare sănătoasă și persoanele care se trezesc mai devreme / STUDIU

Programul Start-up Nation este un proiect al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat demarat cu o consultare temeinică a tuturor actorilor implicați, oameni de afaceri, organe de control ale statului din structurile centrale și locale și reprezentanți ai Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, organism care adună sub aceeași umbrelă expertiza Camerelor de Comerț, organizațiilor patronale și sindicale și a organismelor guvernamentale. Construim parametrii programului cu mediul de afaceri, nu pentru mediul de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.