Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii DRAMATICE dezvăluite de un martor la procesul jurnalistului turc despre TORTURA regimului Erdogan: A izbucnit în lacrimi

Inquam Photos / George Calin
jurnalist turc

Doi ziariști de origine turcă au declarat, la procesul în care s-a judecat extrădarea lui Kamil Demirkaya, că în Turcia sunt arestați peste 180 de jurnaliști pentru că s-au opus Puterii, iar peste 300 sunt dați în urmărire de autoritățile de la Ankara, relatează Mediafax.

Procurorul de ședință de la Parchetul Curții de Apel București a arătat, vineri, că deși autoritățile de la Ankara solicită extrădarea lui Kamil Demirkaya pe motivul că este membru al „unei grupări teroriste înarmate de pe teritoriul Turciei”, din conținutul cererii de extrădare rezultă că jurnalistul este urmărit din motive ideologice, astfel că a solicitat instanței respingerea cererii. Magistrații Curții de Apel București au respins cererea de extrădare a jurnalistului.

Citește și: VIDEO - Ungaria FIERBE: Proteste VIOLENTE reprimate cu GAZE lacrimogene de jandarmi. Zeci de arestări și răniți

În fața magistratului, la termenul de vineri, doi ziariști turci au fost audiați ca martori și au dat detalii despre regimul lui Recep Tayyip Erdogan.

Ei au spus că aproximativ 170 de jurnaliști sunt arestați la ora actuală în Turcia, iar peste 300 sunt dați în urmărire de autoritățile de la Ankara pentru faptul că s-au opus Puterii.

„Sunt foarte mulți ziariști care sunt azi închiși. Din peste 170 care sunt în detenție, pe 120 îi cunosc eu, sunt colegii mei, prietenii mei. Unii au reușit să fugă și au obținut azil în străinătate. De la ei am aflat are este situația jurnaliștilor închiși. Ei sunt supuși unui tratament rău. De pildă, îl cunosc pe directorul postului TRT: în perioada în care a fost arestat preventiv nu a primit medicamentația corespunzătoare și a fost țiunut singur în celulă, timp de șase luni. Apoi a fost condamnat 9 ani și 9 luni de închisoare. Un alt director, care mi-a fost prieten s-a aflat într-o situație asemănătoare. La ultima înfățișare în instanță nici nu mai putea să meargă singur. Simt o durere profundă față de aceste persoane, mai ales că îmi sunt prieteni”, a declarat primul jurnalist, izbucnind în lacrimi.

Citește și: Rușii se TEM de România. Selecționerul Evgheni Trefilov: 'Îmi e frică să nu ne sufocăm'

Martorul a fost întrebat de ce îi urmărește regimul lui Recep Erdogan pe jurnaliștii turci.

„Zaman era cel mai mare ziar din Turcia. Dacă putea să îl închidă Erdogan (n.r. – știa că) putea să treacă mai departe. Zaman a fost închis, iar ulterior aceleași măsuri au fost luate împotriva altor publicații. Oricine se opune, redacție sau jurnalist, e în cele din urmă pedepsit, tras la răsundere pentru această opoziție. În Turcia există tortură, nu există justiție echilibrată”, a spus martorul.

Al doilea jurnalist audiat a declarat că 300 de ziariști sunt dați în urmărire în Turcia.

„În prezent 185 de jurnaliști sunt închiși, iar în jur de 300 sunt dați în urmărire. Cei care au reușit să plece încearcă să supraviețuiască într-o lume străină. De doi ani lucrăm împreună (n.r. – cu referire la Kamil Demirkaya), suntem jurnaliști în România. Eu nu sunt de acord cu acuzațiile care i se aduc. Există foarte multe rapoarte ale organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului. (...) Am încredere în democrația și în dreapta judecată din România”, a spus în fața instanței al doilea martor.

Citește și: Măsuri DRACONICE pentru cei care vor fi prinși băuți la volan. Propuneri dure de la Poliția Rutieră

Acesta a fost întrebat dacă în Turcia jurnaliștii de la Zaman sunt considerați susținători ai lui Fethullah Gülen, rivalul lui Recep Erdogan.

„Nu este vorba de Zaman. Orice ziarist care este împotriva lui Erdogan e pedepsit. Toată mass-media din Turcia este în această situație”, a răspuns al doilea jurnalist turc audiat ca martor.

Jurnalistul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost audiat, tot săptămâna trecută, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti după ce ministerul de Justiţie din Turcia a solicitat extrădarea sa.

Jurnalistul a fost adus de Poliţia Capitalei, în baza unei cereri de extrădare formulate de ministerul de Justiţie turc, a fost audiat şi a fost sesizată Curtea de Apel pentru a se pronunţa asupra cererii", a precizat, pentru MEDIAFAX, Viviana Ciucă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România. În luna noiembrie 2018 şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare, potrivit sursei citate.

Citește și: Prima reacție a jurnalistului turc după respingerea cererii de extrădare: 'Sunt fericit'

„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul IGPR. (...) Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani. Ziarul Zaman România cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, se mai arată în comunicatul celor de la Zaman România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.