Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DETALII incendiare din Dosarul lui Bogdan Olteanu. Vântu: Olteanu 'e tare grăbit'/ STENOGRAME

TELEFON INTERCEPTARI

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a fost prezentat azi în fața judecătorilor ÎCCJ cu propunerea de arestare pentru 30 de zile pentru acte de corupție. Apar între timp detalii din dosarul constituit la inițiativa DNA:

Vezi şi: Tăriceanu a EXPLODAT: îi cere lui Iohannis să-i DEMITĂ pe Kovesi și Coldea

În vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”. Potrivit anchetatorilor interesul lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietătile sale imobiliare se aflau în Deltă, si, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-si intentia de a transforma Delta într-o destinatie de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor suspectului de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervatia si autoriza unele categorii de activităti economice care puteau fi desfăsurate.

Numirea guvernatorului era atributul Guvernului României si se realiza prin emiterea unei hotărâri de guvern, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezerva?iei Biosferei „Delta Dunării”. La data faptelor, Bogdan Olteanu era presedintele Camerei Deputatilor și deci se afla într-o postură din care îsi putea trafica o influență reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării.

În aceste condiții, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la o întelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro si sprijin electoral, constând în servicii de marketing si consultantă, notează anchetatorii.

Vezi și: Cum a SPART DNA gașca 'lupilor tineri' din jurul lui Tăriceanu: unul singur a scăpat

Având în vedere intentia sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat si, în consecintă, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru.

În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu si Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crisan, unde suspectul deținea o ambarcatiune folosită cu rol de locuintă de vară. La întâlnire Bogdan Olteanu a venit însotit de apropiat al suspectului Sorin Ovidiu Vântu si care intermedia relatia acestuia cu inculpatul Bogdan Olteanu. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispozitie de Sorin Ovidiu Vântu.

De remarcat că atât Sorin Ovidiu Vântu, cât si Bogdan Olteanu erau foarte interesati de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din data iulie 2008, apropiatul lui  Sorin Ovidiu Vântu susține că Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, ”îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din Buurești, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles.

Vezi și: S-ar putea cere urmărirea penală, reținere și arestarea lui Tăriceanu. Detalii/ ZVON

Discutia continuă cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum a recunoscut si Olteanu Bogdan in timpul În conditiile în care Bogdan Olteanu cunostea scopul discutiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens.

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influentei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anuntat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. În conditiile în care inculpatul nu avea nicio atributie în acest sens si nu au fost identificate alte declaratii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vântu că si-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informatii ar fi putut obtinute doar în urma discutiilor cu decidentii guvernamentali.

Vezi și: Informaţia CAPITALĂ în dosarul lui Olteanu: De la ce a pornit totul

De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu intermediarul lui SOV , pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să î?i îndeplinească partea sa de în?elegere.

La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în functia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.

Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdictii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăti.în Bulgaria.

Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îsi desfăsura activitatea în sediul Partidului National Liberal (PNL).

În toamna anului 2008 Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obtinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României. Din dispozitia lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara si toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu si i-a oferit consultantă pentru campania electorală desfăsurată pe parcursul anului 2008. O echipă din cadrul acelei societati a realizat mai multe lucrări de analiză politică si sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispozitie lui Bogdan Olteanu.

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în conditiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile si votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proportional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esentială pentru desemnarea câstigătorului unui mandat parlamentar. Pretul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

”Suspectul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârsirea faptelor, sustinând însă ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în functia de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes personal În conditiile în care suspectul nu este apărat de răspundere penală pentru fapta săvârsită si nu are nici un beneficiu procesual cu exceptia reducerii limitelor de pedeapsă, este evident caracterul sincer al declaratiei acestuia.”, susțin procurorii DNA.

Bogdan Olteanu a recunoscut la audieri că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de un apropiat a lui SOV că una din întâlniri a avut loc în Delta Dunării la complexul Lebăda, prilej cu care Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut să îl sustină pe Liviu Mihaiu pentru functia de guvernator al Deltei Dunării. De asemenea, a arătat că a avut discutii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, sustinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut si nu primit nici un folos material pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de societate pentru campania sa electorală , ar fi sustinut că acestea reprezentau doar o ofertă în vederea încheierii unei eventuale a unui contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu a fost multumit de calitatea analizelor politice și a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

VIDEO - Crin Antonescu DEZVĂLUIE jocurile SUBTERANE prin care Olteanu a ajuns la BNR

Mita lui SOV, efect de domino: De ce se tem liberalii. Ce greu PNL ar putea da cu subsemnatul la DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.