Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DETALII ȘOCANTE din atentatul care viza asasinarea premierului Theresa May și a prinţului George

Trei bărbaţi inculpaţi de terorism au compărut miercuri într-un tribunal, la Londra, unul dintre ei pentru că ar fi urzit un plan de asasinare a premierului britanic Theresa May, iar altul deoarece ar fi vrut ca prinţul George să fie o ţintă, relatează AFP.

Husnain Rashid, un britanic în vârstă de 31 de ani, arestat pe 22 noiembrie, este acuzat că a publicat pe mesageria sa criptată Telegram informaţii susceptibile să fie folosite în comiterea unor atentate vizând ţinte potenţiale precum stadioane, dar şi împotriva prinţului George, în vârstă de patru ani, cu care a publicat o fotografie şi adresa şcolii, scrie news.ro.

Citește și: S-a dat de gol! Ce salariu are, de fapt, cunoscutul realizator, Mircea Badea

Potrivit acuzării, el plănuia de asemenea să se ducă în Siria pentru ca să lupte în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Magistrata şefă Emma Arbuthnot a dispus ca acesta să fie plasat în detenţie pe timpul audierii, în cursul căreia el s-a mulţumit să-şi spună identitatea, la fel ca ceilalţi doi bărbaţi care au compărut miercuri în alt caz de terorism.

Citește și: Are agenda plină! Câți bani îi vor intra în cont Andreei Bălan doar în luna decembrie

Cei trei bărbaţi urmează să se prezinte din nou în justiţie, la tribunalul penal Old Bailey, la Londra, pe 20 decembrie.

Naa'imur Zakariyah Rahman, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că a prevăzut să detoneze un bagaj la sediul Guvernului, pe Downing Street, şi să încerce, după aceea, să intre în clădire, ”în vederea uciderii premierului”, a declarat procurorul Mark Carrol în cursul unei audieri care a durat mai puţin de zece minute.

Citește și: Libertatea îi prieşte: În ce afacere s-a băgat fostul soț al Elenei Udrea, celebrul Dorin Cocoș

El a prevăzut să folosească o centură de explozivi, o bombă lacrimogenă şi un cuţit, a declarat procurorul în faţa magistraţilor tribunalului de la Westminster.

El este acuzat, de asemenea, de pregătirea unor acte teroriste şi de faptul că l-a ajutat pe alt bărbat, Mohammed Aqib Imran, în vârstă de 31 de ani, să pregătească alt atentat.

Citește și: Mărturisiri uluitoare despre Regele Mihai: Cine a fost omul care l-a cunoscut personal în EXIL .

Acesta din urmă este suspectat şi el că a încercat să se alăture grupării SI, încercând să obţină un fals paşaport pentru a se duce în Libia.

Cei doi bărbaţi au fost arestaţi pe 28 noiembrie, în timp ce Rahman avea asupra sa două dispozitive explozive improvizate - inerte -, iar celălalt avea supra sa o înregistrare video realizată de Rahman.

Citește și: Gabriela Firea nu se lasă! Ce persoană cunoscută dă mai nou în judecată

În cursul audierii, Naa'imur Zakariyah Rahman, cu părul lung şi negru, şi-a confirmat numele şi data naşterii şi a precizat că nu are domiciliu stabil.

”Sunt britanic din Bangladesh. Sunt cetăţean al Bangladeshului”, a declarat el referindu-se la naţionalitatea sa.

Citește și: Nu mulți știu asta: Ce a făcut Regele Mihai pentru Mihaela Rădulescu .

Mohammed Aqib Imran, care are părul tuns scurt şi poată barbă, a declarat că el este ”britanic pakistanez”.

Cinci atentate au fost comise în Marea Britanie începând din luna martie, dintre care patru revendicate de SI, soldate în total cu 36 de morţi şi 200 de răniţi.

Citește și: După decesul Regelui Mihai, Gabriela Firea pregătește o schimbare majoră! Anunțul făcut în urmă cu câteva momente

Descoperirea complotului care o viza pe May a apărut în contextul în care ministrul de Interne, Amber Rudd, a declarat marţi că ”22 de comploturi teroriste islamiste” au fost dejucate de la asasinarea unui militar în plină stradă, la Londra, în mai 2013. Nouă dintre ele au fost dejucate de la atentatul comis în martie pe Podul Westminster şi în faţa Parlamentului.

Ministrul se exprima în faţa deputaţilor, după publicarea unui raport cu privire la gestionarea atentatelor de către poliţie şi serviciul britanic de informaţii interne MI5.

Citește și: Mediul de afaceri „atacă”! Guvernul Tudose, pus la zid!

”Regatul Unit se confruntă cu o ameninţare teroristă intensă, care este multidimesnională, evoluează rapid şi operează la o scală şi un ritm nemaivăzute vreodată în trecut”, a comentat poliţia londoneză marţi.

Potrivit poliţiei, ”peste 500 de anchete în domeniul contraterorist sunt în curs în prezent, implicând peste 3.000 de persoane”.

Citește și: O imensă lovitură pentru Familia Regală! Ce ar urma să PIARDĂ aceasta, după decesul Regelui Mihai

Alte peste 20.000 de persoane au fost vizate deja de o anchetă teroristă în trecut, potrivit aceleiaşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.