Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deutsche Welle lauda curajul Guvernului de a reduce TVA

tva

Deutsche Welle lauda Guvernul Ponta pentru curajul de a reduce cota TVA la alimente la 9%. Acestia se arata convinsi de efectele pozitive pe care aceasta masura le va avea asupra economiei si a societatii si vorbesc inclusiv despre 'umilinta' la care sunt supusi romanii sa aleaga intre a cumpara o carte sau a cumpara ceva de mancare. Jurnalistiii Deutsche Welle amintesc ca romanii sunt membrii UE care platesc cel mai mult pe hrana.

Iata cateva fragmente din articolul lor:

"Economia românească a primit o veste bună: reducerea TVA la toate produsele alimentare. Guvernul face astfel un pas important în direcţia proiectului anunţat de diminuare a poverii fiscale. Economiştii de factură liberală se pronunţă în favoarea aceastei măsuri, care ar avea ca efecte creşterea comerţului şi încurajarea producţiei agricole locale.

Din punct de vedere social, avantajul este de asemenea major, căci românii cheltuiesc în fiecare lună pentru alimente mai mult decât oricine în Uniunea Europeană. Faptul că aproape 40% din veniturile românilor (în termeni statistici) se duce pe mâncare are consecinţe nebănuite în ce priveşte dezvoltarea personală şi în cele din urmă asupra perspectivelor întregii societăţi. (INS)

(...)

Dacă admitem că misiunea unui guvern nu este doar aceea de a avea bugete echilibrate, ci şi de a mânui pârghiile intime ale dezvoltării sociale, atunci măsura anunţată este una binevenită.

Problema efectelor asupra bugetului nu ar trebui, desigur, să fie subestimată. La acest capitol nu avem însă la dispoziţie prea multe mijloace de analiză. Aşa cum am arătat la început, economiştii de gândire liberală au susţinut cu multă energie scăderea TVA încă de multă vreme, arătând că echilibrul bugetar nu poate fi gândit în termeni statici contabili, ci în dinamica efectelor însumate.

De exemplu, Florin Câţu, un economist independent, afirmă la capătul unei analize foarte tehnice: ”Iar din punctul meu de vedere, 80% din noul cod fiscal este perfect match cu obiectivul nostru pe termen lung” (https://florincitu.wordpress.com). Analiza sa explică şi de ce Consiliul Fiscal a dat un aviz negativ proiectului guvernamental şi care sunt limitele generale ale oricăror evaluări şi prognoze.

În schimb, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, aflat miercuri la Bucureşti, a făcut o descriere măgulitoare a performanţelor guvernului, care a reuşit să readucă ţara pe linia echilibrului bugetar, dar a exprimat îngrijorarea că reducerea anunţată a TVA ar putea avea efecte negative.

Îngrijorările sunt fireşti, dar să ne amintim că, în 2005, când a fost introdusă cota unică de 16%, Guvernul PNL-PD fusese nevoit să facă faţă unei mari circumspecţii a FMI, care anticipa un eşec de proporţii. Uneori e nevoie de curaj. În orice caz, dacă un guvern, oricare ar fi el, s-ar conduce numai după regula prudenţei, n-ar mai reduce taxele niciodată, căci riscurile sunt permanente", scrie Deutsche Welle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.