Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deutsche Welle: Un sat sărac din România, în „proprietatea” unei bănci olandeze

zarand

Un sat mic și sărac din România a devenit punct de interes într-o poveste despre preluarea pământului în stil mafiot de o multinațională din străinătate.

Jurnalistul de investigații Luke Dale-Harris a publicat o anchetă pe Deutsche Welle că în Zarand, un sat mic din Vestul României, sute de persoane trăiesc la limita subzistenței „recită” aceeași  poveste: sute de hectare de pământ au fost furate, în stil mafiot, de la fermieri locali, care au rămas fără surse de venit.

Cum s-a ajuns aici? Pentru că terenurile aparțin acum unor companii din străinătate, care nu par interesate de agricultură. Zarand este unul dintre cele 50 de sate din România în care banca olandeză Rabobank deține terenuri, în urma unei investiții de 315 milioane de euro pe care a făcut-o în țara noastră și Polonia.

Achizițiile s-au făcut printr-o firmă subsidiară Rabo Farm. În Zarand au achiziționat 140 de hectare de teren, din 2011, și peste 21.000 de hectare pe tot teritoriul țării.

În 10 - 15 ani, fondul plănuiește să vândă și să scoată un profit de peste 900 milioane de euro. Însă în prezent Rabobank este acuzată că a profitat de faptul că România este o țară coruptă și a preluat terenurile de agricultorii locali, prin metode mai puțin transparente.

După ce semnau precontractele de vânzare, chemau vânzătorii in instanță, la audieri, și îi acuzau că s-au răzgândit. Vânzătorii nu erau anunțați când erau audieri și nu știau când să trimită avocați, care să le apere drepturile. Cu ajutorul unui judecător corupt unul din reprezentanții Rabo Farm obținea drepturile asupra terenurilor.

Aceste procese, documentele de vânzare - cumpărare sunt acum cercetate de procurorii DNA. În replică la aceste acuzații, cei de la Rabo Farm au anunțat că vor analiza informațiile și iau cazul în serios. Și dacă va fi cazul să încheie relațiile de afaceri cu cei care s-au ocupat de asta o vor face.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.