Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deviza ’Fiecare secundă contează’ , nu contează - Sistemul ’Alertă Răpire Copil’ a fost folosit o singură dată în 8 ani

rapit rapire

România are de mai bine de 8 ani un sistem de alertare în cazul dispariţiei sau răpirii minorilor – doar că acesta a fost folosit o singură dată, potrivit stirileprotv.to.

Sistemul a fost menţionat marţi de preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre cazul din Caracal. Prezentând deficienţele constatate în activitatea autorităților, şeful statului a vorbit şi despre „nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil””

Sistemul „Alertă Răpire Copil”, meţionat de preşedinte dar aproape necunoscut opiniei publice, a fost lansat în 2011. În luna aprilie a acelui an Poliţia Română a lansat şi o campanie de informare pe acest subiect. Potrivit comunicatului de atunci al IGPR, “Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, prin faptul că, cel mai adesea, motivul dispariţiei poate fi stabilit într-un stadiu avansat al investigaţiei, iar primele ore după dispariţie sunt extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor”.

Vezi și: FĂRĂ CUVINTE Înregistrarea AUDIO COMPLETĂ publicată de familia Alexandrei Măceșanu: Conversația cu operatorii de la 112

Sistemul a fost co-finanţat de Comisia Europeană prin Proiectul CALLERT (Child Call Alert), iar autorităţile se mândreau atunci că România este singura ţară intrată în ultimul val în UE care implementează acest mecanism unic de alertă. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 300.000 de euro, dintre care 236.000 de euro din fonduri UE.

„Alături de alte state, care au deja acest mecanism funcţional la nivel naţional, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa, Grecia, România, prin Poliţia Română, împreună cu partenerii săi, PÎCCJ şi Centrul “FOCUS”, a reuşit să implice activ în implementarea, lansarea şi dezvoltarea acestui mecanism, 45 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în vederea unei diseminări cât mai rapide şi în medii cât mai eterogene a informaţiilor cu privire la alertă şi la copilul aflat în pericol, atunci când mecanismul va deveni operaţional”, anunţau în 2011 autorităţile.

Campania de informare privind acest sistem s-a încheiat în iunie 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.