Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU 'Grânarul Africii' este pe punctul de a suferi de o foamete 'creată de om'

The Apricity
foamete

Raportoarea specială a ONU pentru dreptul la alimentaţie, Hilal Elver, a atras atenţia joi că Zimbabwe este pe punctul de a suferi de o foamete "produsă de om", 60% din populaţie riscând insecuritatea alimentară, relatează AFP.

Hilal Elver a clasat Zimbabwe printre cele patru ţări din lume cu cea mai mare penurie alimentară, dacă sunt excluse cele afectate de război, la capătul unei vizite de 11 zile în acest stat, informează agerpres.ro.

Citește și: Cum și-a PROCURAT Ana Birchall o ‘AUDIENȚĂ’ la Papa Francisc și cum și-a cumpărat o medalie de argint

"Poporul din Zimbabwe ajunge treptat la momentul în care va suferi de o foamete provocată de om", a declarat ea într-o conferinţă de presă la Harare.

"Astăzi, Zimbabwe se numără printre cele patru ţări cu cel mai ridicat nivel de insecuritate alimentară", a adăugat ea, invocând "numărul uriaş de 5,5 milioane de persoane care se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară" în zonele rurale, din cauza unei secete.

Citește și: Banii cheltuiți de candidați în campania pentru alegerile prezidențiale- Cine conduce topul

Aproximativ 2,2 milioane de persoane se confruntă totodată cu penuria alimentară în zona urbană, unde sunt de asemenea private de servicii publice de bază, cum ar fi apa potabilă sau accesul la îngrijiri.

"Până la sfârşitul anului, adică doar în câteva săptămâni, securitatea alimentară va continua să se deterioreze, şi opt milioane de persoane, conform estimărilor, vor avea nevoie de un ajutor urgent", a afirmat Hilal Elver, spunând că aceste date sunt "şocante".

Citește și: Bombă de presă! O cunoscută jurnalistă, angajată de Guvernul Orban

Zimbabwe se zbate de 20 de ani într-o criză economică fără sfârşit, agravată de o corupţie generalizată pe care preşedintele Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat la sfârşitul lui 2017 autocratului Robert Mugabe, nu reuşeşte să o oprească.

Din cauza penuriei de apă, carburanţi şi medicamente, a lipsei uriaşe de bani lichizi şi a sistemului de sănătate în ruină, viaţa cotidiană a celor 15 milioane de locuitori din Zimbabwe se rezumă la o luptă pentru supravieţuire în toate domeniile.

Citește și: Cătălin Predoiu, despre schimbarea legilor justiției: ‘Avem în vedere alte trei priorități’

Insecuritatea alimentară sporeşte "riscurile de degringoladă civilă", într-o ţară care era altădată un grânar al Africii, a atras atenţia Hilal Elver.

"Lansez un apel urgent la guvern şi la comunitatea internaţională să se înţeleagă şi să pună capăt acestei crize, înainte ca ea să se transforme într-o mişcare de revoltă socială", a subliniat ea.

Citește și: Cum și-a PROCURAT Ana Birchall o ‘AUDIENȚĂ’ la Papa Francisc și cum și-a cumpărat o medalie de argint .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.