DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DEZASTRU în spitalele din București: Zeci de operaţii au fost amânate din cauza lipsei de sânge

cugetliber.ro
transfuzii

Circa 200 de persoane donează zilnic sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină București, însă numărul necesar de donatori este dublu, anunţă directorul instituţiei, precizând că au fost amânate operaţii din cauza lipsei de sânge.

“Sunt foarte multe situaţii critice în care pacientul are nevoie de sânge şi din păcate sunt şi copii forte mici care în repetate rânduri au nevoie de sânge. Sunt tineri bolnavi care au nevoie de sânge, dar şi bătrâni. Nevoia de sânge e permanentă şi mare, mai mare decât răspunsul populaţiei la această activitate de donare de sânge. (...) Noi avem peste 200 de donatori zilnic. (...) Sunt puţini, pentru că în Bucureşti sunt 60 de spitale. Sunt spitale care au mare nevoie de sânge, cu ar fi cele 14 spitalele de urgenţe, trei spitale de pediatrie. În fiecare zi au nevoie de sânge. Dacă am avea un număr dublu de donatori ar fi confortabil”, a declarat, vineri, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, în cadrul conferinţei de lansare a unei platforme care are scopul de a creşte numărul donatorilor.

Goşa a mai precizat că grupele sanguine rare sunt: RH negativ şi 0 RH negativ, ultima fiind folosită în cazuri de urgenţă când medicii nu cunosc grupa pacientului.

“Din păcate sunt multe situaţii în spitale în care sunt amânate operaţiile din lipsă de sânge. Sunt foarte multe situaţii urgente şi atunci medicii îi amână pe cei care pot să mai rămână şi dau sângele în urgenţă. Nu este corect faţă de pacienţii care se internează în spital şi aşteaptă şi două săptămâni până primesc sângele”, a mai precizat Doina Goşa.

De asemenea, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină anunţă că se confruntă şi cu o lipsă de trombocite.

“Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori. Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din media europeană”, a mai adăugat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.

În cazul în care în Bucureşti nu se găseşte sânge, medicii sunt nevoiţi să-l ceară din alte judeţe.

“Este o urgenţă atunci când pacientul se află pe masa de operaţie şi are nevoie urgent de sânge, apare necesitatea imediată ca acel sânge să ajungă la spital pentru a-i salva viaţa. (...) De multe ori sângele nu este aproape. El este adus în cel bun caz de la judeţele din jur: Prahova, Dolj, Argeş. Câteodată este adus de la distanţe mari. Au fost situaţii când a fost adus de la Arad sau Satu Mare”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.

În cadrul conferinţei a fost lansat programul “Banca de Sânge”, care are scopul de a creşte numărul donatorilor de sânge. Astfel, doritorii pot să se înscrie pe portalul www.banca-de-sange.ro şi să invite câte două persoane să doneze.

Anual, în România, este nevoie de 500.000 de unităţi de sânge, a câte 450 de mililitri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.