Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru Guvern: Băncile i-au dat bani cu dobândă tot mai mare

Guvernul Romaniei

Guvernul României se împrumută din ce în ce mai scump de la băncile comerciale, după a dat ordonanața „taxei pe lăcomie”. Dacă inițial a fost refuzat ulterior băncile au emis bani cu împrumut dar la dobânzi mari și în creștere. Ministerul Finanțelor Publice se împrumută de la Bănci, iar dobânda a crescut constant: de la 4% (7 februarie 2019) dobândă pe an au trecut la 4,50% (12 februarie 2019), apoi la 4,26% (14 februarie 2019) ca să ajungă  astăzi la 4,78%. Totul se îmtâmplă după ce Guvernul a adoptat, în 21 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, "taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Citește și: Liviu Dragnea dă cu FLIT desființării Secției de anchetare a infracțiunilor din justiție: CCR a spus că e un lucru bun!

Numai astăzi Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat luni titluri de stat, respectiv obligaţiuni de stat tip benchmark, de 347,4 milioane de lei, la un randament de 4,78%. Din acest total, 297,4 milioane de lei au fost ofertele competitive în numele băncilor, iar 50 de milioane de lei ofertele necompetitive, informează Mediafax.

Valoarea emisiunii din prospect a fost de 200 de milioane de lei, la care au fost adăugați 30 de milioane de lei pentru sesiunea suplimentară de oferte necompetitive.

Citește și: Codruța Kovesi, nouă cerere de recuzare a Adinei Florea

Aceasta a fost subscrisă de 3,5 ori, respectiv volumul total al cererii a fost de 793,2 milioane de lei, ofertele de cumpărare fiind transmise de șapte dealeri primari.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.