Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU Spitalele regionale NU se mai construiesc: Anunțul ministrului Sorina Pintea

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea ministrul sanatatii

Spitalele regionale vor fi construite după 2021, dar cu fonduri mai mari din partea Uniunii Europene, anunță ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că s-a întârziat din cauza unor proceduri pe care consultanţii străini le-au respectat.

"În momentul în care am avut ultimele discuții, la Bruxelles, cu consultanții Băncii Europene de Investiții, pentru că Ministerul Sănătății a fost la Bruxelles să solicite fonduri suplimentare în septembrie, iar răspunsul a fost "Nu avem" - în momentul în care consultații au spus "Vom preda studiul de fezabilitate", am luat legislația și am verificat care sunt termenele. Ajungeam cu începutul construcției efectiv 2020-2021. Și atunci, după o discuție cu doamna prim-ministru, și ulterior cu doamna comisar Corina Crețu, s-a decis că fazarea ar fi o soluție foarte bună”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Citește și: Producătorii de medicamente trag un semnal de alarmă! Milioane de pacienți sunt în pericol

Astfel, construcţia celor trei spitale regionale va fi începută pe exercițiul financiar 2021-2027, scrie mediafax.ro.

“Să începem construcția pe exercițiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanțare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun și că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine pentru că și sursa de finanțare este foarte clară în acest moment", a mai spus Sorina Pintea.

Citește și: O vedetă PRO TV revine în forță! A ales un show-surpriză

De asemenea, ministrul Sănătății a spus că nu s-a întârziat pentru că nu a vrut Guvernul sau nu a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultanți le-au respectat.

“Pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor. Vrem, o să atragem aceste fonduri și vom construi aceste spitale, dar cred că trebuie să le construim cu costuri cât mai mici pentru România, dacă există aceste fonduri europene. Eu sper că s-a înțeles exact și că nu există niciun exercițiu de imagine”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Citește și: Anul acesta Codul Fiscal a avut sute de modificări! Care au fost efectele

Ministrul Sănătăţii anunţă că Spitalul din Craiova a fost ultimul care a transmis terenul.

“Totul a început în august 2017, când Banca Europeană de Investiții și-a desemnat consultanții pentru aceste studii de fezabilitate pentru trei spitale din Iași, Craiova, Cluj. În octombrie 2017, Iași este primul care transmite terenul Ministerului Sănătății. Pentru că, știți foarte bine, un studiu de fezabilitate nu se poate face dacă nu ai toate elementele. Craiova a fost ultimul, în 2018, în mai”, a spus Sorina Pintea.

Citește și: Date oficiale! Cu cât au crescut pensiile pe final de an

Ministrul Sănătăţii spune că Spitalul din Craiova a fost ultimul pentru că s-a decis schimbarea terenului de către consultanții angajați de Banca Europeană de Investiții, precizând că aceştia au făcut studiile de fezabilitate și estimările bugetare.

“Valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro - construcție plus dotare. Pentru că în 2014, când s-au cerut bani pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru construcție, co-finanțarea României fiind de 50% și co-finanțarea Europei de 50%. De aceea, sumele alocate erau mai mici. Așa s-au făcut estimările în 2014. De la 100 de milioane de euro pe spital la 400 de milioane de euro este o mare diferență și cred că era de datoria noastră să găsim surse viabile astfel încât aceste spitale să se facă”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și: Producătorii de medicamente trag un semnal de alarmă! Milioane de pacienți sunt în pericol .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.