Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbatere DECISIVĂ în Germania: succesorul Angelei Merkel ar putea să fie decis înainte de alegeri

finanzaonline.com
germania alegeri

Cu o săptămână înaintea alegerilor legislative, liderii celor trei partide majore germane se înfruntă duminică în cursul unei mari dezbateri televizate, în timp ce cursa pentru succesiunea Angelei Merkel la funcţia de cancelar rămâne mai deschisă ca oricând, comentează France Presse, relatează Agerpres.

Candidatul cel mai bine plasat, ministrul de finanţe şi vice-cancelar social-democrat Olaf Scholz se impusese, potrivit sondajelor, în cursul celor două confruntări precedente, prezentându-se ca un administrator experimentat şi calm, calităţi apreciate de alegătorii germani.

Conservatorul Armin Laschet, care se consideră moştenitorul natural al Angelei Merkel, s-a arătat mai ofensiv pe ultima linie dreaptă a campaniei sale electorale, marcată la început de o anume nonşalanţă, iar apoi de mai multe erori care l-au pus în încurcătură.

Dar Laschet, puţin popular, nu a reuşit până în prezent să-şi recâştige avantajul: formaţiunea sa, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, a reuşit prea puţin să crească în sondaje, înregistrând între 20% şi 22%, faţă 25% şi 26% pentru SPD. "Simţim că ceva se mişcă. Sunt convins că vom ajunge primii", a asigurat el într-un interviu acordat ediţiei duminicale a publicaţiei conservatoare Die Welt.

Verzii şi lidera lor, Annalena Baerbock, care stârnise entuziasm în primăvară înainte de a comite mai multe gafe atribuite în mare lipsei sale de experienţă, acumulează în prezent între 15% şi 17% din intenţiile de vot, distanţă care pare să o scoată pe jurista de 40 de ani din cursa pentru funcţia supremă.

Surprizele nu sunt totuşi excluse. 40% dintre alegătorii germani nu ştiu de fapt în continuare pentru cine să voteze, potrivit unui studiu reprezentativ al Institutului Allensbach. Se adaugă de asemenea marjele de eroare ale sondajelor şi componenta importantă din acest acest an- votul prin corespondenţă - din cauza pandemiei.

"Alegerile trebuie să decidă guvernul care va avea o influenţă decisivă asupra crizei climatice" şi fără Verzi, aceasta nu va fi posibil, a declarat Baerbock în cursul unui congres al partidului său duminică.

Ecologiştii ar trebui cel puţin să joace un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie la finalul scrutinului, format probabil din cele trei partide.

Dezbaterea, care urmează a fi difuzată începând de la ora locală 20:15 (18:15 GMT) pe canalele private ProSieben, Kabeleins şi Sat1, îi va oferi lui Armin Laschet (60 de ani) o ultimă şansă de a-l pune în dificultate pe Olaf Scholz (63 de ani).

Şi poate să împiedice umilitoarea trimitere în opoziţie a partidului său conservator, anunţată de sondaje.

Reputat de obicei pentru moderaţia sa, liderul regiunii celei mai populate germane - Renania de Nord-Westfalia,- nu încetează să agite spectrul unei alunecări spre stânga a ţării în cazul unei alianţe între SPD, Verzi şi stânga radicală Die Linke, care pare foarte probabilă.

Olaf Scholz şi Annalena Baerbock au exclus totuşi orice alianţă cu acest partid, cotat în prezent la 6% din intenţiile de vot, atât timp cât va continua să pledeze pentru o destructurare a NATO.

Candidatul conservator l-a atacat pe Olaf Scholz, folosind ca motiv o jenantă anchetă judiciară care implică o unitate de luptă împotriva spălării banilor, aflată în subordinea ministerului său.

Scholz va trebui să clarifice acest subiect luni în faţa Comisiei de Finanţe a Bundestag-ului, într-o videoconferinţă.

Angela Merkel, care va părăsi scena politică după 16 ani în care s-a aflat la putere şi care se bucură în continuare de popularitate, s-a ţinut la distanţă de campanie la început, venind ulterior în ajutorul lui Laschet. Ea şi-a înmulţit participările la întâlniri electorale alături de acesta.

Vezi și: Armata Europei, visul ministrului german al Apărării

Dar oricare ar fi rezultatul scrutinului, tabăra conservatoare se pregăteşte pentru un scor istoric de scăzut, de natură să întunece bilanţul Angelei Merkel, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.