Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbateri aprinse în Consiliul de Securitate al ONU! Rusia și SUA și-au lansat acuzații dure în contextul războiului din Ucraina

Captura Youtube
consiliul de securitate al ONU

Rusia a organizat luni în Consiliul de Securitate al ONU o dezbatere cu privire la "riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme şi material militar" pe care a folosit-o pentru a acuza SUA şi UE de transportul ilegal de arme către Ucraina, care, la rândul lor, au acuzat Rusia de cinism şi tentativă de manipulare, transmite EFE.

"Ţările occidentale continuă să promoveze conceptul de comportament responsabil şi de consolidare a controlului asupra circulaţiei armelor. Cu toate acestea, criza pe care ei înşişi au provocat-o în Ucraina a fost o demonstraţie clară a nesincerităţii declaraţiilor lor în ceea ce priveşte sprijinul pentru eforturile internaţionale de combatere a proliferării necontrolate a armelor", a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Nebenzia, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate, a acuzat, de asemenea, Statele Unite şi "aliaţii lor" că fac presiuni asupra unor terţe ţări ca să încalce acordurile pe care le au cu Rusia "pentru a creşte aprovizionarea cu arme a Kievului".

Reacția Occidentului


În replică, Statele Unite au acuzat Moscova că a programat această întâlnire "într-un efort abia disimulat de a prezenta Rusia drept un jucător responsabil în controlul armelor, încercând să ascundă realitatea, şi anume aceea că a lansat o invazie armată nejustificată asupra ţării vecine".

SUA au insistat totodată că războiul din Ucraina "nu este o chestiune despre exportul de armament", ci are legătură cu faptul că Ucraina a fost invadată şi are dreptul să se apere.

"Comunitatea internaţională are tot dreptul să sprijine în continuare apărarea Ucrainei", a spus reprezentantul SUA.

La rândul său, Franţa a calificat convocarea acestei întâlniri drept "o tentativă neruşinată de manipulare" din partea Moscovei.

"Este incredibil să vezi Rusia îngrijorată de consecinţele unui război de agresiune pe care (tocmai Rusia) l-a declanşat şi este singura responsabilă pentru acesta", a spus diplomatul francez, care nu a ezitat să-l descrie pe ambasadorul Rusiei drept "cinic".

De asemenea, Statele Unite, Franţa şi Japonia au acuzat Rusia că a încălcat acordurile, importând arme din Coreea de Nord şi Iran, acuzaţie pe care Rusia a respins-o.

China, la rândul ei, a evitat să abordeze problema Ucrainei şi a acuzat Statele Unite, fără a le numi, că "transferă produse militare către actori nestatali" şi că s-au retras din acordul internaţional de vânzare de arme în timpul preşedinţiei republicanului Donald Trump, deşi preşedintele democrat Joe Biden l-a semnat din nou în 2022.

Ulterior, Rusia şi-a folosit dreptul la replică pentru a respinge toate acuzaţiile şi pentru a da asigurări că dezbaterea de luni nu a avut ca scop discutarea "situaţiei din Ucraina şi a ameninţării de a continua inundarea (acestei ţări) cu arme".

''Ne aşteptam la o dezbatere depolitizată (...) asupra riscurilor specifice create de încălcarea acordurilor internaţionale în domeniul livrării de material militar. Aceste riscuri există în mod clar şi nu este deloc vina noastră că politica statelor occidentale faţă de criza ucraineană este o dovadă clară în acest sens'', a insistat Nebenzia, fără a părea câtuşi de puţin descurajat, remarcă EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.