Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRE Nave care pleacă din Portul Constanța duc marfă și echipamente în Siria (presa)

siria tartus

Cel puţin 100 de nave cargo au ajuns în Siria în ultimele săptămâni, cel mai mare flux de transport maritim în peste un an, în contextul în care Rusia îşi sporeşte sprjinul pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, aliat al său, relatează Reuters. 

Navele au ajuns în Siria direct din Rusia, din porturi de la Marea Neagră precum Constanţa (România), dar şi din Liban şi Egipt, conform unor date privind transportul naval, unor informaţii secrete din domeniul maritim şi unor surse din cadrul comerţului internaţional, adaugă agenţia de ştiri citată. 

Unele transporturi ar fi fost folosite pentru aprovizionarea şi sprijinirea ofensivei Rusiei în Siria, altele pentru furnizarea de cereale şi zahăr celor implicaţi în conflict. Reuters precizează că nu a putut confirma independent ce transportau respectivele nave. 

Rusia nu a emis niciun ordin pentru livrarea de bunuri în Siria, a spus o purtătoare de cuvânt a guvernului rus. 

Unele livrări asigurau comenzi făcute de guvernele sirian şi rus, în timp ce altele erau ale unor furnizori privaţi, care aşteaptă o oportunitate de a-şi vinde bunurile în contextul intensificării luptelor, au spus sursele citate. 

"Navele beneficiază de sprijin, iar logistica aducerii de nave cargo este complexă şi haotică în acest moment. Toate acestea se întâmplă din cauza implicării mai mari a Rusiei", a spus o sursă din Orientul Mijlociu implicată în comerţul cu mărfuri. 

Războiul de cinci ani din Siria s-a intensificat de la 30 septembrie, când aviaţia militară rusă a început atacurile asupra rebelilor care luptă împotriva lui Al-Assad, după ce şi-a sporit prezenţa la mijlocul lunii septembrie prin forţe suplimentare la baza sa navală din portul Tartus şi la o pistă de aterizare de coastă. 

Potrivit surselor citate de Reuters, acest recent val de nave a transportat cel mai probabil alimente, combustibil, bunuri şi echipamente militare. O sursă implicată în comerţ a spus că numărul navelor care transportă zahăr brut a crescut de asemenea în ultimele trei săptămâni, după luni de reducere a importurilor. 

Rusia şi-a sporit numărul de transporturi maritime umanitare cu cereale către Siria, oferind 71.000 de tone de la 1 iulie, conform datelor privind exportul citate de Igor Pavenski, adjunctul responsabilului pentru marketing strategic la operatorul rus de infrastructură feroviară Rusagrotrans. 

O sursă din cadrul industriei internaţionale de armament la curent cu mişcările de arme din Orientul Mijlociu a spus că Rusia a transportat în zonă echipamente, printre care muniţie, arme grele, bombe, echipamente electronice, dispozitive de ascultat şi bruiaj. Acestea au fost transportate pe cale maritimă, dar şi pe cale aeriană. 

"Nu comentăm niciodată date, căi şi numărul de livrări", a declarat Viaceslav Davidenkov, purtător de cuvânt al companiei ruse de export de arme Rosoboronexport. 

Flota rusă a Nordului, cea la Marea Neagră şi cea Baltică au trimis de asemenea vase petroliere pentru a furniza combustibil pentru atacurile aeriene ale avioanelor ruse, în timp ce o navă de recunoaştere a fost desfăşurată să monitorizeze comunicaţiile în Siria şi în ţările din jur şi în apele teritoriale ale acestora, a relatat agenţia Interfax la începutul lunii octombrie, citând o sursă militară. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.