Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri: Cum a SCĂPAT un fost ministru, aflat în închisoare, de executarea silită pentru recuperarea prejudiciului

ciocanel judecator

Aflat în închisoare, un fost ministrul al Transporturilor beneficiază de legea mai favorabilă, care nu condiționează plata prejudiciului de eliberare. Relu Fenechiu este la un pas de eliberarea condiţionată, deşi nu a plătit nimic din prejudiciul reţinut de judecători în sarcina sa. Un proces de partaj deschis de soţia sa a blocat valorificarea bunurilor sechestrate.

Fostul ministru al Trasporturilor, Relu Fenechiu, va afla pe 7 august dacă o să fie liberat condiţionat, sentinţa urmând să fie definitivă. Tribunalul Vaslui a amânat ieri pronunţarea în acest caz. Politicanul este în penitenciar din 30 ianuarie 2014, ziua în care a fost condamnat la 5 ani cu executare în dosarul "Transformatorul". Sentinţa a fost mărită la 5 ani şi 6 luni de închisoare, după ce Fenechiu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă în dosarul "Siveco".

Citește și: Atac fără precedent la adresa ministrului Justiției: 'Tudorel Toader trăieşte într-un univers paralel'

"Relu Fenechiu nu achitat nici măcar o parte din prejudiciul reţinut în sarcina sa”, este unul din motivele pentru care DNA se opune liberării condiţionate din acest caz. Acest lucru ar dovedi o lipsă a dovezilor de îndreptare a lui Relu Fenechiu. În acest moment, statul trebuie să recupereze de la politician suma de 9.747.161 de lei: 5.672.081 de lei, prejudiciul din dosarul "Transformatorul" şi 4.075.080 de lei, şpaga confiscată din dosarul "Siveco".

În opinia avocaţilor lui Fenechiu, contestaţia DNA împotriva hotărârii Judecătoriei Vaslui privind eliberarea condiţionată a acestuia este "un abuz de drept". "Eu am greşit. Din acest motiv am făcut atâţia ani de puşcărie. Nu am de gând să mă mai întorc acolo. Am familie, am copii, am părinţi bătrâni şi bolnavi, trebuie să mă duc să muncesc pentru ei. Sunt o persoană care poate trăi în societate, fără să mai greşească”, a asigurat Fenechiu judecătorii în ultimul cuvânt. Nici Fenechiu şi nici avocatul acestuia nu au pomenit, nimic despre prejudiciul rămas neachitat.

Potrivit magistraţilor de la Judecătoria Vaslui, care pe 28 iuie au fost de acord cu liberarea, recuperarea prejudiciului nu „reprezintă un criteriu prevăzut de lege pentru evaluarea comportamentului pe durata detenţiei”. Aceeaşi motivare a fost dată şi în cazul mogulului Dan Voiculescu, de la care statul are de recuperat suma de 60 de milioane de euro. Magistratul a avut în considerare prevederile Codului Penal din 1969, fiind vorba de legea mai favorabilă. În noul Cod Penal, care a intrat în vigoare în 2014, achitarea prejudiciului este una din condiţiile obligatorii pentru a fi liberat condiţionat.

În momentul trimiterii în judecată a lui Relu Fenechiu, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri aflate pe numele politicianului: un teren de 1.567 mp în cartier IC Brătianu, Aleea Teilor (Iaşi), un teren de 1101 mp amplasat în zona Bucium (Iaşi), un teren de 2.000 mp situat pe strada Fundac Socola (Iaşi) şi un autoturism marca BMW X6- valoare de achiziţie 223.352 de lei.

Când l-au trimis în judecată în cel de-al doilea proces, procurorii DNA au pus sechestru pe aceleaşi bunuri din primul caz. Este vorba de cota de 1/2 din terenul de 1.567 mp din strada Aleea Teilor, cota de 1/2 din casa de 342 mp construită pe acest teren, terenul de 1101 mp amplasat în zona Bucium – pe care era ridicată o casă de 160 mp (D+P+M), un garaj şi un foişor, terenul de 2.000 mp situat pe strada Fundac Socola- pe care erau ridicate „Construcţii şi spaţii pentru loisir şi hobby”- în valoare de 75.000 de lei şi pe BMW-ul X6.

Citește și: Traian Băsescu nu uită şi nu iartă. Cui dedică sloganul 'Ieşi afară, javră ordinară!'

Deoarece Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cea care trebuie să recupereze prejudiciul din dosarul "Transformatorul", a intrat în insolvenţă, de recuperarea prejudiciului se ocupă administratorul judiciar Sierra Quadrant, care a angajat un executor judecătoresc. În acest moment, toate bunurile lui Relu Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul "Trasformatorul". În dosarul "Siveco", Fiscul are ipotecă de rang II.

Situaţia s-a complicat în decembrie 2014, atunci când Mariana Fenechiu, soţia lui Relu Fenechiu, a cerut instanţei să fie suspendat ordinul de executare silită a proprietăţilor şi a cerut partajul averii deţinute împreună cu politicianul. Mariana Fenechiu a susţinut că toate clădirile aflate pe terenul din Aleea Teilor au fost dobândite în timpul căsniciei, ceea ce i-ar da dreptul la 50% din valoarea acestora. Femeia a reuşit în instanţă anularea unor acte de executare silită, dar procesul este încă în faza expertizelor de evaluare a bunurilor. Următorul termen al procesului este pe 21 septembrie, anunță Adevărul.ro.

Practic, în acest moment executorul judecătoresc este blocat de partaj cu executarea în dosarul "Transformatorul", iar Fiscul care vrea să execute sentinţa din dosarul "Siveco", este blocat de executorul judecătoresc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.