Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri de la negocierile Ucraina-Rusia-Turcia: Cele trei porturi ucrainene care vor fi folosite la exportul de cereale

Pinterest
ucraina europa est marea neagra

Exportul de cereale din Ucraina se va efectua din trei porturi - Odesa, Iuzhni și Cernomorsk, a declarat un membru al delegației ucrainene la discuțiile din Turcia, Rustem Umerov.

"Exportul va trece prin trei porturi: Odesa, Iuzhni și Cernomorsk", a declarat acesta într-un comentariu pentru ediția ucraineană a cotidianului Obshchestvennoye.

În același timp, Umerov și-a exprimat speranța că în viitor numărul porturilor ar putea fi extins. "Trebuie urmate toate recomandările forțelor navale, ale forțelor armate. Există coridoare sigure, rute pe care le-am dezvoltat împreună cu armata, iar toate navele civile vor trece pe aceste rute. Vom vinde cereale pentru toată lumea. Și toate navele care sunt libere să urmeze aceste recomandări, pot veni la noi", a declarat el.

Potrivit acestuia, respectarea regulilor de securitate va fi monitorizată de un grup de monitorizare sub auspiciile ONU la Istanbul. "Nu ar trebui să existe nave rusești în apele noastre. Nu avem încredere în ele. Chiar dacă ei semnează un acord cu ONU. Dar de-a lungul acestor coridoare am dezvoltat un mecanism prin care nu va exista un control al acestor nave pe mare. Va exista doar o monitorizare. Grupul va lucra cu mandatul lor și va verifica doar dacă nu există arme", a declarat Umerov.

Marți, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat că negocierile privind exporturile de cereale se află într-un stadiu avansat, iar Kievul contează pe semnarea acordurilor.

Negocierile privind crearea unui coridor de cereale au avut loc la Istanbul la 13 iulie, la care au participat delegații militare din Federația Rusă, Turcia, Ucraina și reprezentanți ai ONU. António Guterres, secretarul general al Organizației Mondiale, a declarat după reuniune că a fost făcut un pas important pe calea asigurării exportului sigur și fiabil de alimente din Ucraina prin Marea Neagră. La 15 iulie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, a declarat că participanții la reuniunea din Turcia privind aprovizionarea cu cereale au susținut, în esență, propunerile Federației Ruse, în viitorul apropiat urmând a fi finalizate lucrările de formare a documentului final "Inițiativa Mării Negre".

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că Moscova va garanta trecerea liberă a navelor cu cereale ucrainene dacă Kievul își va curăța porturile de mine, iar Rusia ar putea asigura exportul de mărfuri prin porturile controlate de Rusia, cum ar fi Berdyansk și Mariupol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.