Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri din Dosarul Energocom al lui Igor Dodon: `Jumătate din bani s-au dus la Plahotniuc`

Euractiv
dodon plahotniuc

Martorul acuzării în procesul „Energocom” al lui Igor Dodon: `Jumătate din bani s-au dus la Plahotniuc`

50% din banii în exces adunați de la consumatori printr-o schemă de achiziții de curent electric la prețuri umflate, în 2008, au ajuns la Vladimir Plahotniuc, a spus principalul martor al acuzării, Sergiu Tofilat, la noi audieri în cazul Energocom, în care este judecat fostul președinte Igor Dodon.

Vorbind la Judecătoria Buiucani, pe 10 aprilie, Tofilat care este vicepreședinte al Partidul Schimbării, a dezvăluit informații până acum necunoscute, pe care le-a obținut pe când era consilier pe probleme energetice al președintei Maia Sandu, în 2020-2021.

Atunci, administrația prezidențială a primit o notă confidențială de la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), informând că banii adunați de o firmă intermediară ungară prin presupusa schemă a prețurilor umflate, erau transferați ulterior unei companii offshore.

„Jumătate din sumă a fost transferată către o companie offshore controlată de tovarășul Plahotniuc. Am transmis această notă informativă procuraturii”, a spus Tofilat.

El a explicat că, înainte să transmită procurorilor o informație la care a avut acces în calitate de consilier prezidențial, a solicitat și opinia conducerii SPCSB, ajungând la concluzia că poate divulga partea despre presupusa implicare a lui Plahotniuc, întrucât aceasta ar fi informație de interes public. Adițional, a pus-o la curent și pe președinta Sandu, a mai spus Tofilat.

Ședința de judecată din 10 aprilie a fost consacrată integral audierii acestui martor cheie, în timp ce fostul președinte Dodon a urmărit dezbaterile în persoană, în sala procesului, alături de avocații săi.

În ce constă cazul și de ce este acuzat Igor Dodon

Sergiu Tofilat este și autorul denunțului împotriva lui Igor Dodon, de la care a pornit investigația. El a reamintit la audieri că a făcut denunțul în urma unei investigații jurnalistice despre faptul că, în 2008, Republica Moldova ar fi achiziționat energie electrică din Ucraina la prețuri exagerate, cu ajutorul unui intermediar din Ungaria.

Pentru a verifica aceste relatări, Tofilat a făcut o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), aflând că, în 2007, R. Moldova a cumpărat energie electrică doar din Ucraina. Din luna mai 2008, R. Moldova a început să cumpere energie electrică și de la compania intermediară maghiară, care o achiziționa la rândul său tot din Ucraina, vânzând-o mai scump. Aceste achiziții făcute în numele guvernului de întreprinderea de stat Energocom au continuat până în decembrie 2008.

Potrivit calculelor lui Tofilat, prețul total al energiei electrice achiziționate prin intermediar a fost umflat artificial cu 14,5 milioane de dolari. În iulie 2008, ANRE a majorat tariful la energie electrică cu 12%. „Această diferență a fost pusă în spatele consumatorilor, inclusiv a întreprinderilor de stat și a onoratei instanțe”, a spus Tofilat.

Ca ministru al Economiei la acea vreme, Igor Dodon a făcut parte din delegația care a negociat cu Ucraina, în 2008. Tot ministerul Economiei controla și compania Energocom. Prin urmare, Tofilat consideră că Dodon a fost cel care a fost responsabil de faptul că Moldova a cumpărat energie electrică la un preț umflat. Tofilat mai crede că ANRE știa că prețul energiei electrice a fost majorat artificial. „Nu știu de ce conducerea ANRE nu a exprimat vreo nemulțumire cu privire la faptul că o parte din energie a fost cumpărată de la intermediar. Există suspiciunea că ANRE a fost un complice la schemă”, a spus Tofilat.

După verificarea acestor detalii, Tofilat a decis să depună denunțul împotriva lui Dodon la procuratură, în 2017, cerând deschiderea unui dosar penal. Însă procurorii nu au găsit vreun motiv pentru a începe urmărirea penală. În 2021, Tofilat a contestat această decizie a procurorilor în instanță, iar instanța a dispus în același an deschiderea unei anchete de către procuratură.

Strategia apărării: discreditarea martorului

La audierile din 10 aprilie, autorul denunțului împotriva fostului președinte a spus că nu a văzut însă vreun document în legătură cu aceste achiziții de curent pe care l-ar fi semnat Dodon. Răspunzând întrebărilor procurorului, martorul a sugerat să fie verificată corespondența dintre ministerul Economiei și Energocom.

Când le-a venit rândul apărării să pună întrebări, avocații lui Dodon l-au chestionat pe Tofilat în legătură cu propriul trecut, explicând că vor să stabilească „profilul martorului”, într-o aparentă încercare de a arăta că mărturiile acestuia nu sunt relevante.

S-a stabilit în felul acesta că, în 2008, pe când aveau loc achizițiile controversate de energie electrică, Tofilat lucra la Eximbank, că, în 2015, a lucrat timp de câteva luni la Institutul de Politici și Reforme Europene, o organizație neguvernamentală, și că, în 2017, a lucrat ca voluntar la TV 8, timp de câteva luni.

Avocatul Ion Vîzdoga a spus că, din punct de vedere procesual, martor poate fi o persoană care a urmărit nemijlocit incidentul care face obiectul procesului, iar în 2008 Tofilat lucra la o bancă fără să aibă vreo tangență cu achizițiile de curent.

„Ați fost martor sau vi se pare că așa s-o fi întâmplat, judecând după cele citite cu zece ani mai târziu?”, l-a întrebat Vîzdoga pe Tofilat. Acesta a răspuns că locul unde a muncit până la denunț nu are vreo legătură cu faptul că a depus denunțul, ca cetățean revoltat, că toate afirmațiile sale au la bază acte oficiale și că, mergând la procuratură, era conștient de faptul că mărturiile false se pedepsesc penal.

Cariera politică a lui Tofilat de după depunerea denunțului contra lui Dodon a făcut obiectul unei alte serii de întrebări din partea apărării: în decembrie 2020 a devenit consilier al Maiei Sandu, cea care tocmai îl învinsese pe Dodon la prezidențiale, iar apoi Tofilat și-a înființat propriul partid împreună cu alți câțiva aliați.Martorul a reamintit că nu era implicat în politică la momentul depunerii denunțului contra fostului președinte. Când a fost întrebat dacă este un adversar politic al lui Dodon, Tofilat a răspuns: „Niciodată electoratul pro-rus nu va vota pentru un partid pro-european și invers”, sugerând că, deși joacă în tabere diferite, cei doi nu concurează pentru același electorat.

Deși avocații săi au supus martorul unui baraj de întrebări, Igor Dodon nu a vorbit la audierile din 10 aprilie consacrate integral prezentării probelor acuzării. Judecătorii au dispus organizarea ședinței următoare din acest proces, pe 13 aprilie.Dosarul „Energocom” este primul intentat fostului președinte Igor Dodon.

Ancheta a început în 2021, iar în toamna anului 2022, cazul a fost deferit justiției.

Potrivit calculelor procurorilor, prejudiciul cauzat prin schema de achiziții de energie electrică la prețuri umflate s-a ridicat la aproape 124 milioane de lei (sau aproape 12 milioane de dolari, la cursul din 2008). Fostul președinte a fost trimis pe banca acuzaților în alte două dosare și mai este cercetat în câteva.

În dosarul „Energocom”, Igor Dodon a pledat nevinovat. El crede că este urmărit penal din motive politice.În februarie 2023, reprezentantul legal al Energocom, Vitalie Marincia, a depus mărturie în instanță. Nu a putut da răspunsuri majorității întrebărilor procurorului și avocaților, explicând că a început să lucreze la Energocom din ianuarie 2022. El a propus invitarea la audieri a fostei conduceri a Energocom.

preluare Europa Libera via Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.