Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri EXPLOZIVE din sala de judecată! Primarul Sectorului 4 a spus tot în fața magistraților: Cum 'fentează' firmele legea după tragedia de la Colectiv

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Agenții economici care nu au autoriziație de securitate la incendiu sunt amendați, închiși, dar imediat după aceea dau Primăria în judecată și își continuă activitatea, a declarat edilul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Primarul Daniel Băluța a fost citat, joi, la Tribunalul București pentru a fi audiat în dosarul Colectiv, în care fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului și alți funcționari publici sunt judecați în urma tragediei din 31 octombrie 2015.

Judecătorul l-a întrebat pe Daniel Băluță, la acea vreme viceprimar al Sectorului 4, dacă în opinia lui era necesar ca în legislație să fie prevăzută clar obligativitatea agenților economici de a avea autorizație de securitate la incendiu.

Ger de crapă pietrele de 1 Decembrie - Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi

„La momentul acela, nu era prevăzut explicit într-o formă la nivelul primăriei”, a declarat Daniel Băluță.

„Dar la nivelul Hotărârilor de Consiliu Local se face vorbire”, a spus în replică judecătorul.

„Da, era un etc., acolo. Nu puteai să tragi o concluzie proprie cu privire la acel etc. Practic, nu exista o formulă clară. Nu exista în mod explicit obligația de a depune la Serviciul autorizări (...) autorizația de securitate la incendiu. Formulările din HCL 20 și 22 sunt generale.”, a declarat edilul Sectorului 4.

Daniel Băluță a recunoscut că până la tragedia din clubul Colectiv, chestiunea obligativității de a avea o autorizație de securitate la incendiu era, de fapt, o formă a Primăriei de a-i taxa pe agenții economici.

„Rațiunea celor două HCL-uri a fost aceea de a reglementa, scopul de bază fiind acela de taxare a activității. Rezultatul a fost unul neclar, ambiguu”, a spus Daniel Băluță.

Liviu Pleşoianu, scrisoare incendiară către Dăncilă, Dragnea şi Tăriceanu: Solicită vot în Parlament pe Pactul Global pentru Migraţie

Întrebat ce s-a schimbat între timp de la tragedia în care au murit 65 de persoane, iar alte sute au fost rănite, edilul a răspuns:

„Știu că înainte de Colectiv se solicita declarație pe propria răspundere că sunt respectate condițiile impuse de lege pentru securitate la incendiu. (...) Și acum sunt probleme reale. Mi-am asumat prin dispoziție de primar completarea documetației din HCL cu autorizație de securitate la incendiu, fără modificări de legislație. Ulterior a apărut o modificare de legislație, o dispoziție, care prevedea un termen pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Chiar și așa, am introdus cerințe suplimentare. 99 la sută din firme aveau nevoie de autorizație de modificare a spațiului, altfel nu își mai puteau reînnoi autorizația de funcționare. (...) În opinia mea, deși exista prin lege obligația de a avea autorizație de securitate la incendiu, 99 la sută din societăți nu funcționau legal și închiderea lor ar fi generat alt tip de probleme”, a spus primarul Sectorului 4.

Procurorul l-a înrebat pe Daniel Băluță dacă legislația s-ar fi schimbat în lipsa tragediei din clubul Colectiv.

„Din punct de vedere instituțional vă răspund că nu știu dacă în lipsa tragediei din Colectiv s-ar fi modificat. Din punct de vedere personal, eu zic că nu. (...) După momentul Colectiv controlăm agenții economici indiferent dacă au sau nu autorizație de securitate la incendiu. Dacă nu au, îi amendăm, îi închidem. Dar mulți dintre ei ne dau în judecată, obțin un certificat de grefă și își continuă activitatea”, a fost răspunsul lui Daniel Băluță.

În dosarul Colectiv, cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc. În dosarul Colectiv au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, care ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu. Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.