Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri EXPLOZIVE - Parchetul General, împroprietărit prin metoda 'Belina', anchetată de DNA

În timp ce DNA anchetează dou membrii ai actualului Guvern pentru că, în 2013, au promovat o Hotărâre de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost transmise din proprietatea publică a statului în domeniul public al Consiliului Județean Teleorman, invocând faptul că acest transfer putea fi făcut doar prin lege, Parchetul General, în subordinea căruia activează Direcția Națională Anticorupție, este el însuși beneficiarul unui teren transferat, tot fără adoptarea unei legi, pentru construcția sediilor a două unități de parchet din județul Ilfov.

Jurnalul Național” a descoperit faptul că, numai cu două săptămâni înaintea declanșării dosarului “Belina”, prin care DNA a pus sub acuzare, pentru abuz în serviciu, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, Cabinetul Tudose a emis o Hotărâre de Guvern prin care a înscris în inventarul centralizat al statului terenul pe care l-a primit, în decembrie 2016, de la Consiliul Local Buftea, în vederea constuirii celor două sedii de parchet ce vor fi administrate de instituția condusă de Augustin Lazăr.

Pe 27 decembrie 2016, Consiliul Local al Orașului Buftea, Județul Ilfov, a emis o Hotărâre , având numărul 157, prin care autoritatea publică locală în cauză a decis, prin vot, transmiterea din domeniul public al Orașului Buftea și din administrarea Consiliului Local, în domeniul Public al Statului ți în administrarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui teren, în suprafață de 1.869 metri pătrați, situat în Șoseaua Știrbei Vodă, nr. 53 A Buftea, a cărui valoare de inventar se ridică, potrivit documentelor oficiale, la suma de 295.932,83 de lei.

Tudorel Toader o pune la punct pe Kovesi: O trimite să citească legea

Transferul, făcut fără adoptarea unei legi în Parlament, așa cum incriminează DNA în cazul emiterii Hotărârii de Guvern nr. 943/2013, în urma căreia Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare la sfârșitul săptămânii trecute, avea la bază o adresă, cu numărul 1696/X/2016 din 29 iunie 2016, transmisă Consiliului Local Buftea de către Ministerul Public prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, dar și o adresă având numărul 158/IX/6/2016 din data de 23 iunie 2016, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iată ce scrie în această Hotărâre a Consililui Local Buftea: “Se aprobă trecerea unui imobil teren din domeniul public al Orașului Buftea și administrarea Consiliului Local al Orașului Buftea, în domeniul public al statului și în administrarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru construirea unui sediu nou. (…) Predarea  - preluarea imobilului teren (…) se va efectua pe bază de protocol încheiat între repreentanții instituțiilor”.

Bugetari răsfățați cu sporuri din 2018. Cine încasează suplimente de izolare de până la 20%

În baza acestei Hotărâri a Consiliului Local, terenul a trecut în domeniul public al statului. În data de 7 septembrie 2017, Guernul României, prin semnătura primului ministru Mihai Tudose și a ministrului justiției, Tudorel Toader, și a ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, a emis Hotărârea de Guvern nr. 662/2017, prin care s-a aprobat încrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a imobilului teren trecut în domeniul public al statului prin HCL al Orașului Buftea din 27 decembrie 2016 șid area în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, “în vederea edificării sediului Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea”, precum și “declararea acestui bun de interes public local în bun de interes public național”.

Din actul adinistraiv al Consiliului Local aflăm un lucru extrem de interesant în economia scandalului legat de declanșarea de către DNA a dosarului “Belina”. Anume, că aleșii locali ilfoveni au avut ca bază legală pentr aprobarea acestui transfer de teren articolul 9, alineatul 2, din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică, actualizată. Acest articol arată, fără echivoc, faptul că “Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului se face la cererea Guvernului, prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, declarându-se din bun de interes public județean sau local în bun de interes public național”.

În contradicție cu această realitate legislativă, Direcția Națională Anticorupție precizează, în comunicatul de presă prin care a anunțat punerea sub acuzare a li Sevol Shhaideh, în legătură cu transferul Insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea publică a Județului Teleorman, că “cele două obiective nu puteau fi transferate decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”. Din această argumentație s-ar trage concluzia că un astfel de transfer este cu atât mai puțin posibil, în viziunea procurorilor, printr-o hotărâre de consiliu locar. Și, cu toate acestea, Parchetul a cerut și a devenit proprietar pe terenul de la Buftea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.