DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dezvăluiri INCREDIBILE despre pensii: Mii de CIVILI, abonaţi la pensiile speciale

click.ro
pensie

Aproape 8.900 de români au luat în luna octombrie pensii speciale plătite de Casa Naţională de Pensii, arată cele mai noi informaţii publicate de instituţie. Numărul beneficiarilor de pensii speciale, plătiţi de Casa Naţională de Pensii, a crescut continuu din ianuarie încoace, potrivit informaţiilor oficiale comparate de ECONOMICA.NET.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei pregăteşte o nouă REVOLUŢIE în învăţământ. Modificări SEMNIFICATIVE pentru elevii de liceu

Aproape 8.900 de civili au încasat pensii speciale în luna octombrie, potrivit informaţiilor transmise de Casa Naţională de Pensii. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi , beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale, plătiţi de Casa Naţională de Pensii, a crescut continuu din ianuarie încoace, arată datele oficiale ale instituţiei, comparate de Economica. Concret, în ianuarie 2017 am avut peste 8.300 de români plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii, numărul lor crescând de la lună la lună până la aproape 8.900 de beneficiari în octombrie, luna pentru care avem cele mai recente date centralizate de autorităţi.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale plătiţi de Casa Naţională de Pensii nu a crescut substanţial după intrarea în vigoare a OUG care aduce schimbări legilor care reglementează acordarea pensiilor speciale, potrivit datelor oficiale comparate de Economica.

Citeşte şi: Alina Mungiu Pippidi dă LOVITURA protestatarilor: 'Mercenari Gold, care manipulează la greu...'

Pe 15 septembrie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale:

  • pensiile speciale nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile speciale sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile speciale au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
  • valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depăşeşte media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Concret, numărul civililor care primesc pensie specială a crescut nesemnificativ în octombrie faţă de nivelul din septembrie, prima lună în care s-au produs efectele Ordonanţei de Urgenţă care afectează beneficiarii de pensii speciale. În octombrie am avut aproape 8.900 de civili plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii (CNPP), faţă de 8.745 – în septembrie. Creşterea numărului de beneficiari de pensii speciale plătiţi de CNPP în octombrie faţă de luna septembrie e într-adevăr mai mare decât în intervalele lunare precedente, dar nu semnificativ mai mare.

Pensiile speciale ale civilor sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale.  În prezent, pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Magistraţii pensionaţi au luat, în octombrie, în medie, de peste cinci ori mai mulţi bani la pensie de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la sistemul de pensii publice, mai scrie ECONOMICA.NET.

Citeşte şi: Țiriac, investiţie NEAŞTEPTATĂ la început de an: vrea să TRANSFORME Turneul de la Madrid .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.