Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri păcătoase: Fostul secretar al lui Bolsonaro spune că vindea ceasurile de lux primite de președinte

Xinhua
Jair Bolsonaro

Fostul secretar personal al lui Jair Bolsonaro ar fi declarat poliţiei că i-a dat zeci de mii de dolari fostului său şef după ce a vândut două ceasuri de lux pe care fostul preşedinte brazilian le primise ca daruri oficiale, relatează The Guardian. Locotenent-colonelul Mauro Cid, care a fost ajutorul lui Bolsonaro în timpul preşedinţiei sale din 2019-23, a fost eliberat sâmbăta trecută, după patru luni de detenţie şi după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu poliţia, scrie News.ro.

Acordul respectiv ar fi impus ca Cid să furnizeze informaţii referitoare la o serie de infracţiuni suspectate a fi comise în timpul administraţiei Bolsonaro, inclusiv un presupus complot de lovitură de stat şi un scandal privind presupusa deturnare de cadouri străine scumpe. Cu puţin timp înainte de eliberarea sa, fosta mână dreaptă a lui Bolsonaro ar fi dat o declaraţie anchetatorilor federali din Brasília în care a recunoscut că a vândut un Rolex cu diamante şi un ceas de mână Patek Philippe în numele fostului preşedinte. Ceasurile, care au fost vândute într-un mall din Pennsylvania, erau cadouri din Arabia Saudită şi Bahrain.

"A fost vânzarea imorală? Poate. Dar nu am crezut că a fost ilegală", a afirmat Cid, potrivit unui reportaj publicat vineri pe prima pagină în Veja, cel mai citit săptămânal de ştiri din Brazilia. Cid le-ar fi spus anchetatorilor că dorinţa lui Bolsonaro de a se debarasa de ceasuri a pornit de la preocupările legate de starea finanţelor sale personale. "Preşedintele era îngrijorat de situaţia sa financiară", ar fi spus acesta.

Veja a precizat că cele două ceasuri au fost vândute pentru 68.000 de dolari. Acei bani au fost plătiţi în contul bancar din SUA al tatălui lui Cid, Mauro Lourena Cid, un general de armată cu patru stele, înainte de a fi retraşi şi daţi lui Bolsonaro în numerar. "În mână. Pentru el", a mărturisit Cid, potrivit revistei.

Afirmaţiile, venite din partea unuia dintre cei mai apropiaţi confidenţi ai lui Bolsonaro, ameninţă să submineze pretenţia de lungă durată a politicianului de a fi un cruciat anticorupţie integru. În mai multe ocazii în timpul preşedinţiei sale, Bolsonaro i-a ironizat pe critici cu aceste cuvinte: "Spuneţi-mi că sunt al naibii de corupt".

Veja notează că populistul care îl admiră pe Donald Trump a reuşit să îşi păstreze o mare parte din capitalul politic în ciuda faptului că a pierdut la limită alegerile de anul trecut în faţa politicianului de stânga Luiz Inácio Lula da Silva. Dar o recentă "succesiune de scandaluri" - inclusiv "operaţiunea ratată" de vânzare de cadouri străine în SUA şi presupusa conspiraţie pentru o lovitură de stat - ameninţă să provoace daune permanente, susţine publicaţia.

Unii observatori politici susţin că este doar o chestiune de timp până când Bolsonaro va fi arestat ca urmare a uneia dintre cele câteva anchete penale care se desfăşoară. Pe lângă scandalul "Watchgate", poliţia examinează presupusul rol al lui Bolsonaro în incitarea atacurilor din 8 ianuarie de la Brasilia şi într-un presupus complot pentru a dărâma guvernul Lula.Fostul preşedinte, căruia i s-a interzis recent să mai candideze la o funcţie timp de opt ani pentru că a răspândit ştiri false, a negat orice abatere.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Bolsonaro l-a numit pe fostul său consilier "un băiat bun" şi a respins afirmaţiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o conspiraţie pentru a-l răsturna pe Lula, care a preluat funcţia la 1 ianuarie. "Nu avea cum să se întâmple aşa ceva, lumea nu ar fi acceptat acest lucru, nu au existat arme, nu a existat nimic", a declarat Bolsonaro unui jurnalist politic de la cotidianul O Globo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.