Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diagnosticarea cancerului ovarian în timpul sarcinii

cancer sarcina

Depistarea unei forme de cancer în timpul sarcinii este un eveniment dramatic care afectează mama, fătul și întreaga familie, însă diagnosticarea precoce și tratamentul corespunzător pot ajuta la depășirea cu succes a acestui moment.

Spitalul Clinic Sanador pune la dispoziția pacienților o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu experiență vastă și rezultate remarcabile, din arii de interes complementare (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, neurochirurgie, radiologie-imagistică medicală, anatomie patologică, nutriție, psihologie etc.), care analizează cazurile pacienților diagnosticați cu cancer și recomandă tratamentele personalizate și optimizate.

Cele mai frecvente tipuri de cancere depistate în sarcină sunt cele ginecologice (de col uterin, ovar, sân), limfoamele și leucemiile, cancerul tiroidian și melanomul.

Cancerul ovarian poate fi depistat la ecografiile de screening sistematic din timpul sarcinii (la 12, 22, 32 de săptămâni) sau cu ocazia unei complicații, când pacienta prezintă simptome precum durerea asociată cu grețuri, vărsături, existența tumorii ovariene fiind apoi confirmată ecografic. Tumora ovariană poate fi depistată și în cadrul operației de cezariană.

Pentru diagnosticul de certitudine și pentru evitarea complicațiilor, poate fi utilizată intervenția chirurgicală, de preferat între săptămânile 16–24 de amenoree. Stadializarea corectă este extrem de importantă, iar, în cazurile avansate, medicul va avea ca obiectiv citoreducția optimală, cu păstrarea sarcinii în funcție de opțiunea pacientei și de vârsta gestațională.

După 6 săptămâni de la naștere, medicul trebuie să recomande completarea intervenției chirurgicale cu histerectomie și anexectomie controlaterală (dacă aceasta din urmă nu a fost efectuată inițial).

Află mai mult despre diagnosticarea cancerului ovarian în sarcină dintr-un material realizat de Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.