Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diaspora! Nu dormi! Este ziua în care îți alegi reprezentanții!

aurelian mihai
Participare la vot jalnică a românilor din diaspora, comparativ cu prezența la vot de anul trecut, referitor la alegerile pentru Parlamentul European ori comparativ cu cele două tururi pentru alegerile prezidențiale.
Nu mă așteptam!
Spun aceste lucruri pentru că în ciuda susținerii din partea românilor din diaspora de care s-a bucurat președintele Iohannis în cadrul alegerilor prezidențiale de anul anterior, ceva se întâmplă, iar românii, poate demotivați, nu au mai dorit până în prezent să-și manifeste interesul printr-o participare exemplară.
În ciuda pregătirii Ministerului Afacerilor Externe, în fapt, a Guvernului, ca alegătorii românii să aibă condiții excelente pentru a-și exercita opțiunile electorale, cel puțin la nivel logistic, ceva se neplăcut se petrece, iar acest fapt se traduce prin această prezență redusă la vot.
Dacă eram obișnuiți ca anii anteriori, de dimineață până seara, la ultima ora, secțiile de vot să mustească de alegătorii diasporei, iată că acum, lucrurile stau diferit.
Cunoscând bine electoratul diasporean, pot întelege românii din diaspora preferă să fie rezervat, iar speranța către milionul de voturi, nu va conta pentru la redistribuire, număr de voturi în care își depozitau speranțele mulți candidați din circumscripțiile din România.
Pe spinarea și suferința românilor din diaspora, anii trecuți, au profitat la maxim indivizi care au ajuns în Parlamentul României fără să fi trăit vreun an în orice comunitate a românilor din diaspora.
Pe aceeași suferință și participare la vot, au fost mulți indivizi care au pătruns în Parlamentul României, pe munca acestor cetățeni, umiliți, exploatați, nerespectați de o mulțime de politicieni.
Și nu este cinstit!
Reprezentarea diasporei este o rușine sub aspect numeric, iar ratarea acestui moment s-a produs în vara anului 2015, când nu a fost dorită dublarea numărului de parlamentari ai diasporei, oricât am insitat, fiind autorul unui amendament în acest sens, pentru o reprezentare onorabilă a românilor din afara granițelor țării!
Actuala legislatură este încă un eșec real al diasporei, subiectul dublării numărului de parlamentari pentru diaspora fiind doar un motiv necinstit și un efort în van al unora, probabil în ideea că vor înșela vigilența alegătorilor.
Din prima zi a actualei Legislaturi, trebuia luptat insistent pentru acest lucru, dar nu s-a dorit dorit acest lucru.
Și nu s-a dorit așa ceva pentru că mai mulți români din diaspora în Parlament ar fi însemnat un progres al politicii românești, o altfel de oportunitate și o amenințare reală a unora care au profitat la maxim de românii cinstiți din diaspora.
În schimb, toate speranțele românilor din diaspora au fost materializate electoral anul anterior prin alegerea președintelui Iohannis, al cărui procent de succes de aproape 95% exprimă o realitate, iar participarea redusă la vot a românilor din diaspora, când trebuie să-și aleagă parlamentarii, cu siguranță va aduce și anumite modificări, viitoare sancțiuni, corecte din punct de vedere politic.
Cine răspunde așadar pentru o asemenea demotivare, pentru o asemenea participare slabă la vot, pentru un asemenea eșec?
Cine va răspunde pentru diferența de voturi dintre succesul prezidențial de acum un an și dezastrul de astăzi?
La numărul de secții de vot, logica era una a unei prezențe spre un milion de votanți.
Cine va răspunde pentru dezastrul din instituțiile românești cu atribuții în rândul românilor de pretutindeni, cuib de sinecuriști unde găsim de o grămadă de timp oameni care nu au trăit în vreuna din comunitățile de români aflați de o mulțime de ani în diaspora?
Pentru mine semnalul este CLAR! Diseară, după dezastrul electoral din diaspora, va trebui începută o reformă adevărată în cadrul Guvernului, iar diaspora să-și primească onoarea cuvenită, pentru că nu poți pretinde că faci politică pentru diaspora atunci când în locul românilor din diaspora ai promovat altceva.
Ca fost parlamentar al onorabililor cetățeni români care trăiesc departe de casă, sper ca în viitorul Parlament, în viitorul Guvern, diaspora să devină un partener serios pentru statul român, iar atunci când discutăm de angajări în sistemul public în instituțiile cu atribuții în domeniul românilor de pretutideni, acolo să regăsim cei mai mulți dintre compatrioții noștri, iar sinecuriștii să elibereze urgent românilor celor din diaspora.
Aurelian MIHAI, deputat diaspora, 2012-2016

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.