Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatorul Bashar al-Assad promite că va recuceri Alep şi restul ţării

Bashar al-Assad

Preşedintele Bashar al-Assad a promis că forţele sale vor recuceri toată Siria, inclusiv oraşul Alep, într-un interviu joi acordat unei televiziuni, dar a adăugat că ar prefera să facă acest lucru prin acorduri locale şi amnistii, care ar permite rebelilor să plece în alte zone, relatează Reuters. Potrivit transcrierii interviului acordat postului danez TV 2, el a afirmat că nu există rebeli moderaţi şi că Statele Unite se folosesc de Frontul al-Nosra, care şi-a schimbat numele în iulie şi a rupt angajamentul de loialitate faţă de Al-Qaida, ca de o "carte de joc" în războiul din Siria.

Guvernul Siriei, susţinut de miliţii din Liban şi Irak şi de către Rusia, a căzut de acord deja asupra unor amnistii cu combatanţi rebeli în unele zone, după asedii lungi însoţite de bombardamente intense, un model despre care unii analişti afirmă că poate fi utilizat la Alep. Miercuri, armata a anunţat că a redus loviturile aeriene şi bombardamentele la Alep pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară. Dar ea a cerut de asemenea tuturor combatanţilor şi familiilor lor să plece din părţile oraşului controlate de rebeli sau vor avea "o soartă inevitabilă".

Bombardamentele intense asupra oraşului Alep în cadrul unei ofensive armate începute în urmă cu două săptămâni au inclus mai multe lovituri asupra spitalelor, locuitorilor şi lucrătorilor medicali, dar Assad a negat în interviu că ar avea cunoştinţă de astfel de atacuri. "Nu avem o politică de a distruge spitale sau şcoli sau orice astfel de facilităţi", a spus el. "Dacă are loc un astfel de atac al armatei, ar putea fi din greşeală", a adăugat liderul sirian. Potrivit lui Assad, Statele Unite nu au voinţa de a ajunge la un acord de pace ce ar permite lovituri aeriene împotriva Frontului al-Nosra, numit acum Jabhat Fateh al-Sham, deoarece grupul este doar "o carte de joc eficientă în arena siriană".

Statele Unite au clasificat Frontul al-Nosra drept organizaţie teroristă şi au avertizat în mod repetat alte grupuri de rebeli să nu lucreze cu ea. Washingtonul a făcut responsabile guvernul sirian şi Rusia de prăbuşirea armistiţiului de luna trecută, aminteşte Reuters, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.