Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Die Zeit: Investigațiile privind Nord Stream duc spre Ucraina. Iahtul folosit de atacatori a fost închiriat din Polonia

scurgeri petrol nord stream

Autoritățile de anchetă germane au progresat în rezolvarea misterului atacului asupra conductelor Nord Stream 1 și 2. Potrivit unei investigații comune a studioului ARD din Berlin, a revistei politice ARD Kontraste, a SWR și a DIE ZEIT, a fost posibilă reconstituirea în mare măsură a modului și a momentului în care a fost pregătit atacul cu explozibili. Potrivit acesteia, urmele duc în direcția Ucrainei. Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat distrugerea. În noaptea de 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru șiruri ale conductelor Nord Stream 1 și 2 au fost distruse de explozii pe fundul Mării Baltice.

Concret, potrivit informațiilor furnizate de ARD-Hauptstadtstudio, Kontraste, SWR și ZEIT, anchetatorii au reușit să identifice barca care a fost probabil folosită pentru operațiunea secretă. Este vorba despre un iaht închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, care ar aparține, se pare, a doi ucraineni. Potrivit anchetei, operațiunea secretă pe mare a fost efectuată de o echipă de șase persoane. Acestea ar fi fost cinci bărbați și o femeie. Potrivit raportului, grupul era format dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundări și o doctoriță, care ar fi transportat explozibilii la locul faptei și i-ar fi plantat acolo. Se pare că naționalitatea infractorilor nu este clară. Aceștia au folosit pașapoarte falsificate profesional, care ar fi fost folosite, printre altele, pentru a închiria barca.

Potrivit anchetei, comandoul a plecat din Rostock la 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru operațiunea secretă a fost transportat în prealabil în port cu o dubă. În cursul anchetei, anchetatorii au reușit să localizeze din nou barca a doua zi în Wieck (Darß) și, ulterior, pe insula daneză Christiansø, la nord-est de Bornholm. Ulterior, iahtul a fost returnat proprietarului în stare necurățată. Anchetatorii au găsit urme de explozibil pe masa din cabină. Potrivit informațiilor de la ARD-Hauptstadtstudio, Kontraste, SWR și ZEIT, un serviciu de informații occidental ar fi trimis încă din toamnă, adică la scurt timp după distrugere, un pont către serviciile partenere europene, potrivit căruia un comando ucrainean ar fi fost responsabil de distrugere. Ulterior, ar fi existat și alte indicii ale serviciilor de informații care sugerau că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.

Posibilă operațiune care să trimită în mod fals spre Ucraina

Pentru cercetările lor, ARD Hauptstadtstudio, Kontraste, SWR și ZEIT au vorbit cu surse din mai multe țări. Agențiile de securitate din Germania, Danemarca, Suedia, Țările de Jos și SUA au fost implicate în ancheta privind distrugerea conductelor. În Germania, procurorul general federal conduce ancheta, care a însărcinat atât Biroul federal de poliție penală, cât și Poliția federală. Chiar dacă urmele duc spre Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine a comandat grupul suspectat de comiterea faptelor. În cercurile internaționale de securitate, nu este exclus să fie vorba și de o operațiune sub pavilion fals. Acest lucru înseamnă că ar fi putut fi stabilite în mod deliberat urme care să indice Ucraina ca autor al atacului. Cu toate acestea, se pare că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.

Guvernul ucrainean nu a putut fi contactat inițial pentru comentarii. Procurorul general federal a refuzat, de asemenea, să comenteze. Un purtător de cuvânt al guvernului german a făcut referire la investigațiile în curs ale procurorului general federal și ale autorităților din Suedia și Danemarca. Cu doar "câteva zile în urmă", Suedia, Danemarca și Germania au "informat Consiliul de Securitate al ONU că investigațiile sunt în curs de desfășurare și că nu există încă rezultate", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.