Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dieta ideală în funcție de vârstă. Alimente recomandate de nutriționiști

dieta daneza

Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce să mănânci - e noua regulă a nutriţioniştilor care creează diete personalizate în funcţie de vârstă. Dacă la 20 de ani sunt recomandate legumele verzi şi carnea, după 40 de ani se schimbă radical nevoile organismului, potrivit Observator.tv.

Obiceiurile alimentare ni le formăm încă din copilărie, însă, pe măsură ce devenim adulţi, meniul se schimbă.

În primii ani de viaţă, de exemplu, copiii au nevoie de o cantitate importantă de proteine, Omega trei şi fructe. În adolescenţă, nevoile se schimbă.

CRISTIAN MĂRGĂRIT, consultant în nutriţie: Adolescenţii au nevoie de proteine mai multe, de energie mai multă, desigur că pot intra şi alimente mai dense nutritiv, cum ar fi şi un desert, cum ar fi dulciurile. Dar în general aici aportul de calciu devine extrem de important, lactatele, pentru că se dezvoltă scheletul.

Fierul, calciu, vitamina B şi potasiul sunt indicate în cantităţi mai mari la vârsta de 20 de ani, când legumele, nucile şi tofu pot sta alături de banane şi de avocado.

Citește și: Unul dintre cei mai toxici pești din lume este consumat în mod curent de români - Îți poate distruge sănătatea

Iar de la 30 de ani, specialiştii recomandă să introducem în dietă grăsimile monosaturate - prezente în alune de pădure, arahide, migdale şi ulei extravirgin de măsline.

Persoanele trecute de 40 de ani au nevoie de proteine şi vitaminele C şi E. De la 50 de ani, consumaţi mai mult sos de roşii, morcovi, gălbenuş şi kale, bogate în licopen şi luteină. Atenţie după 60 de ani, când trebuie să ţineţi cont de istoricul medical şi de sfaturile specialiştilor.

CRISTIAN MĂRGĂRIT, consultant în nutriţie: Ele pot fi foarte diferite pentru că sunt persoane care au predispoziţie pentru boli cardiovasculare, sunt persoane care au deja greutate peste limită şi atunci ele trebuie să ţină regimuri de slăbire.

La orice vârstă, alegeţi fructe şi legume de sezon, de la producători din România - e garanţia că nu au fost aduse de la mii de kilometri, deci n-au avut nevoie de substanţe care să le păstreze prospeţimea. Şi nu uitaţi de apă, cel puţin 2 litri în fiecare zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.