Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diferența între viață și 'neviață'

operatie sanador

O durere lombară obișnuită poate ascunde o enigmă a existenței. Asta pentru că nu există boli, cât există bolnavi. Toată cariera de prestigiu a dr. Marius Catană, medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Sanador, a stat sub semnul sacrificiului de sine. Pentru că precizia, munca în echipă, inteligența și curajul sunt ingrediente necesare ale devenirii în Neurochirurgie. Ele sunt complementare norocului, de care, uneori, e nevoie în această ramură medicală.

Revenind, pacienta Karina C. avea o durere de spate sâcâitoare, care a adus-o la un examen RMN. Nimic nu s-a găsit la prima căutare, dar șansa experienței care te duce la fler a făcut ca centrarea imaginii, topograma adică, să releve o pată clară, atipică, în zona cervicală. Un proces expansiv intramedular se insinuase între segmentele C4 - C6. Era vorba de o formațiune tumorală în centrul măduvei spinării cervicale cu un nodul solid în dreptul corpului vertebral C5, înconjurată de un chist. Tehnologia și-a făcut treaba. Dar dincolo de ea, știința nu a inventat nimic mai presus de mâna, sufletul și energia unui medic de clasă.

Dr. Marius Catană a început operația cu o laminectomie C4 - C6, pătrunzând delicat până la măduva spinarii, după ce a deschis canalul spinal. Apoi, cu niște pense speciale subțiri precum firul de păr, a "săpat" prin mănunchiuri de căi de comunicare nervoasă. Imaginați-vă un cablu gros de un deget, format din miliarde de fire de liță atât de subțiri și de fragile că nu le vezi, dar le ghicești, pe care le dai la o parte pentru a ajunge la o gâlmă incertă, neconsistentă, periculoasă. Asta trebuie scoasă. A, și în mijloc avem și o arteră importantă, artera spinală anterioară, cu un diametru de până la a zecea parte dintr-un milimetru. Ea trebuie protejată, pentru că orice leziune micronică poate duce la o paralizie completă.

Închiderea e la fel de importantă precum deschiderea. Sau poate mai grea, precum coborârea în alpinism după o urcare de succes. Se iese ușor, se cos membranele meningelul cu precizia unei mașini Singer... Sunt procese care se însușesc în ani de trudă, cu inteligență și multe biblioteci înghițite în nopți albe.

Șase ore ține un asemenea chin pe muchie de cuțit. Acesta este purgatoriul gloriei în Neurochirurgie. Iar satisfacția supremă e zâmbetul pacientei însoțit de pași siguri după o recuperare rapidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.