Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dificila naștere a noului Guvern. Război total în PNL, poziționări interesante în PSD. USR așteaptă vești cu îngrijorare. UDMR câștigă în orice variantă (SURSE)

sah

Dincolo de negocierile și declarațiile oficiale, în PNL și PSD se dă o luptă surdă pentru puterea, influența și funcțiile din Guvern. Toate taberele din interiorul celor două partide încearcă să se poziționeze cât mai bine pentru a avea acces la formarea viitorului Guvern. În PNL, Florin Cîțu se ține strâns de scaunul de premier și își joacă ultima carte discutând cu PSD și USR oarecum împotriva voinței președintelui Klaus Iohannis. De partea cealaltă, în PSD se împart deja portofoliile din viitorul Guvern, iar liderii social-democrați se auto-propun în funcțiile încă ne-negociate cu liberalii. În USR este o așteptare înfrigurată în legătură cu decizia liberalilor. Singurii care își fac mai puține probleme, dar care ar prefera o refacere a Coaliției PNL-USR-UDMR, sunt cei de la UDMR.

În momentul de față în interiorul PNL nu s-a luat o decizie clară cu cine se merge la guvernare, PSD sau USR. Negocierile pentru formarea unui nou guvern ar putea dura mai mult decât se estima inițial. Surse politice apropiate negocierilor susțin că se avansează destul de greu din cauza reticenței tot mai multor liberali de a juca cartea președintelui și a merge în alianță cu PSD.

Surse liberale susțin că președintele PNL, Florin Cîțu, se opune direcției date de Cotroceni care își dorește o alianță cu PSD. Președintele Iohannis și o parte dintre liderii PNL apropiați de acesta pledează pentru un guvern majoritar cu PSD și cu premier Nicolae Ciucă. Oameni ca Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Alina Gorghiu și Iulian Dumitrescu ar marșa la o asemenea soluție.

De partea cealaltă, Florin Cîțu susținut de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, insistă pe refacerea Coaliției alături de USR și UDMR. Și ei nu sunt singurii lideri PNL care nu ar dori o alianță cu PSD. Liderul PNL Iași, Alexandru Muraru - cunoscut apropiat al lui Klaus Iohannis - a declarat vineri că prima opţiune pentru PNL trebuie să fie refacerea coaliţiei de guvernare cu USR şi UDMR, cu un protocol "mult mai clar, mai ferm şi mai coerent". Trebuie amintit și faptul că la ultima ședința a Biroului Național șapte organizații județene au pledat pentru refacerea Coaliției cu USR - Satu Mare (Adrian Cozma), Teleorman (Eugen Pîrvulescu), Tulcea (George Șișcu), București (Ciprian Ciucu), Giurgiu (Dan Motreanu), Gorj (Dan Vîlceanu) și Dolj (Ștefan Stoica).

Negocierile dintre cele două tabere continuă și în week-end și este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să intervină din nou. Există o iritare crescută a actualei conduceri a PNL după ce președintele Iohannis ”și-a permis cu mare lejeritate” să sune lideri ai partidului și să dea indicații cu privire la voturi în forurile interne ale PNL.

Nici la PSD nu e prea liniște. PSD insistă să meargă la guvernare și nu prea. Sunt o seamă de lideri care deja se și văd miniștri. S-au autopropus public pe anumite portofolii ne-negociate încă și au anunțat și proiecte de viitor. Social-democrații au transmis deja că și-ar dori premierul, dar nu au insistat prea mult pe asta. În schimb au cerut jumătate din portofoliile guvernamentale, inclusiv Finanțe, Transporturi, Dezvoltare, Agricultură. Trebuie menționat că la discuțiile oficiale nu s-au pomenit nume. S-a vorbit și de eventuale preluare a Ministerului de Interne, al Apărării, Sănătății, Fondurile Europene sau Munca. La ultimele discuții din interiorul PSD s-a discutat posibilitatea de a solicita liberalilor Secretariatul general al Guvernului cu condiția ca acesta să aibă drept de avizare a proiectelor și OUG-urilor.

În ceea ce privește împărțirea funcțiilor, miniştrii PSD ar putea fi nominalizați din prima linie a partidului, așa cu a declarat public prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu. Marcel Ciolacu, propus oficial pentru funcția de premier, țintește mai degrabă șefia Camerei Deputaților - funcție cheie care controlează activitatea Parlamentului. Numele lui Sorin Grindeanu a fost vehiculat în interiorul PSD pentru postul de ministru al Transporturilor și cel al lui Vasile Dîncu pentru un post de vicepremier. De altfel Vasile Dâncu s-a autopropus pentru mai multe portofolii, numai că este evitat și de colegi și de liberali pentru că este privit cu foarte mare neîncredere: ”nu se poate avea bază în el din cauza legăturilor cu zone gri din zona afacerilor. Chiar și ambasada a transmis că ar fi bine să nu intre în guvern un om ca el”, susțin sursle citate.

"Alexandru Rafila ar putea prelua indiscutabil Ministerul Sănătății, iar Mihai Tudose își dorește să conducă ministerul Internelor sau pe cel al Apărării, dar numai cu garanția unei guvernări PSD-PNL pe termen lung" , potrivit surselor citate apropiate negocierilor.

Fostul primar general, Gabriela Firea, și-ar dori la Ministerul Muncii, dar și Marius Budăi - șeful comisiei de Muncă din Camera Deputaților și fost ministru al Muncii ar viza același portofoliu. Câștig de cauză ar putea avea al doilea din cauza acelorași avertismente ca în cazul lui Vasile Dîncu: ”s-a transmis insistent ca asemenea oameni să nu fie cooptați pentru că vin la pachet cu probleme mari”.

Numele secretarului general Paul Stănescu este pomenit la Agricultură, dar este posibil că el să își dorească impunerea unui apropiat acolo, deputatul Adrian Chesnoiu. Finanțele, în caz că vor ajunge în curtea PSD, ar putea fi preluat de Leonardo Badea, viceguvernator al BNR.

În USR este o mare așteptare. Surse din partid susțin că președintele Dacian Cioloș ar dori rămânerea în Opoziție și creșterea partidului apoi în perspectiva anului electoral 2024. O mare parte din lideri însă și-ar dori revenirea la guvernare pentru ”a continua proiectele începute” - mai precis de a gestiona fondurile venite prin PNRR. Aceștia fac presiuni asupra lui Dacian Cioloș să mai lase din rigiditatea arătată la negocierile cu liberalii.

UDMR în schimb nu are nici un fel de problemă. USR, PNL și PSD au spus public că îi preferă la guvernare în orice formulă ar ieși din negocieri. Liderii Uniunii ar inclina însă mai degrabă cu USR și PNL pentru că în acest caz ar deține mai multe poziții guvernamentale (Mediu, Dezvoltare și vicepremier), pe când în combinația cu PSD și PNL ar rămâne doar cu Mediul și poziția de vicepremier.

Negocierile continuă la foc automat în acest week-end în interiorul partidelor fiind așteptate și contacte neoficiale între partide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.