Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dificultatea accesului la apă în India: Femeile din mediul rural sunt nevoite să străbată pe jos kilometri întregi pentru a procura apă

trafic, india

Femeile care sunt nevoite să parcurgă în fiecare zi câţiva kilometri pe jos până la cea mai apropiată sursă de apă poartă povara celei mai acute crize a apei din istoria Indiei, activiştii trăgând un semnal de alarmă cu privire la urmările grave ale acesteia asupra sănătăţii fizice şi psihice a acestor persoane, notează vineri Thomson Reuters Foundation, informează Agerpres.

Circa 200.000 de persoane din India mor anual din cauza accesului inadecvat la surse sigure de apă, iar alte 600 de milioane se confruntă cu stresul hidric extrem, a indicat luna trecută organizaţia guvernamentală Niti Aayog.

Majoritatea celor afectaţi trăiesc în sate unde sarcina pentru procurarea apei necesară pentru curăţenie, prepararea hranei şi spălat cade pe umerii femeilor. În plus, povara lor este accentuată de muncile agricole pe care trebuie să le desfăşoare în contextul în care bărbaţii migrează la oraşe în căutarea unor surse de venit, a precizat Nirja Bhatnagar, director regional al organizaţiei caritabile ActionAid.

Vezi și: Peste 200 de victime ale inundațiilor din Japonia. 127 de persoane sunt în continuare dispărute

''Femeile din zonele rurale sunt victimele principale ale crizei apei din India'', a declarat Bhatnagar pentru Thomson Reuters Foundation. ''Toată povara procurării apei pentru familie şi (îngrijirea) culturilor îşi pune serios amprenta asupra sănătăţii lor fizice şi mintale'', a adăugat ea.

Aproximativ 163 de milioane de persoane din populaţia totală a Indiei de peste 1,3 miliarde nu au acces la surse de apă în apropierea locuinţelor - mai mult decât oricare altă ţară din lume, conform unui raport publicat în acest an de organizaţia WaterAid cu sediul în Marea Britanie.

Populaţia din ce în ce mai numeroasă, creşterea necesarului de apă pentru agricultură şi activităţi industriale, dar şi gestionarea deficitară a surselor existente au accentuat scăderea nivelului apelor subterane din India.

La sate, impactul acestei situaţii se resimte cel mai acut. În medie, o femeie din mediul rural străbate pe jos în fiecare zi între cinci şi douăzeci de kilometri pentru a procura apă, potrivit estimărilor activiştilor.

Pe lângă efortul fizic depus pentru colectarea apei, femeile sunt afectate şi de stresul emoţional cauzat de dificultatea gestionării unei cantităţi mici de apă şi de menţinerea igienei menstruale, a precizat Ranjana Kumari, directoare în cadrul Centrului pentru cercetări sociale.

Povara este accentuată de proiectul ''Clean India Mission'', care îşi propune să elimine defecaţia în natură practicată în regiunile rurale prin instalarea de toalete. ''Însă, multe (dintre toalete) nu au apă curentă, acest lucru presupunând o sarcină în plus pentru femei care trebuie să facă rost de apă pentru acestea'', a indicat Kumari.

Vezi și: Un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter s-a produs în apropiere de Vanuatu

Premierul Narendra Modi a recunoscut severitatea crizei apei cu care se confruntă ţara sa şi a promis mai multe resurse pentru abordarea acesteia, printre acestea numărându-se curăţarea fluviului Gange care constituie 40% din resursele totale de apă subterană reutilizabile.

Însă, timpul este scurt. Potrivit estimărilor, până în anul 2030 cererea se va dubla în comparaţie cu proviziile de apă existente, acest lucru însemnând o insuficienţă severă care va afecta sute de milioane de persoane.

''Cererea creşte, accesul (la apă) este din ce în ce mai dificil, iar infrastructura nu s-a îmbunătăţit'', a subliniat Kumari adăugând că ''femeile duc greul'' acestei situaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.