Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Digitalizarea și transparența în domeniul sănătății trebuie să fie o prioritate pentru statul român

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută inițiativa europeană privind Spațiul european de date privind sănătatea (EHDS), un proiect de inovare în domeniul sănătății digitale.

Așa cum a anunțat în urmă cu câteva luni, FACIAS derulează în România un proiect, „Pacientul român - legi corecte și transparență maximă”, care are printre obiectivele sale digitalizarea și crearea în domeniul sănătății a unui spațiu virtual unde pacienții să aibă acces la toate informațiile legate de sănătatea lor. De la contribuțiile financiare plătite și până la modul în care acești bani au fost cheltuiți, inclusiv accesul online la dosarul medical.

Practic, proiectul de anvergură la nivelul UE confirmă importanța demersului FACIAS, digitalizarea în domeniul sănătății fiind un pas firesc pentru transparență și pentru ca pacienții să aibă acces facil la informații esențiale în ceea ce îi privește.

În acest moment, în România există un dosar medical electronic, însă folosirea acestuia este un proces dificil și contraintuitiv, cu care chiar mulți dintre medici nu sunt la curent.

De aceea, FACIAS propune ca, până la implementarea proiectului EHDS, România să adopte modelul finlandez privind digitalizarea în sănătate, model care servește ca inspirație inclusiv EHDS. Ținând cont de faptul că EHDS va fi finalizat, conform proiectului, în aproximativ un deceniu, statul român are posibilitatea să acționeze mai repede în beneficiul tuturor pacienților din România.

FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), ce a apărut în anul 2008 și este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.