Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIICOT a descins în București, Ilfov, Prahova și Olt: Țeapă de cinci milioane de dolari, cu criptomonede, în România!

DIICOT

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea infracţională profilată pe fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală. Folosind o societate comercială, mai multe persoane contactau diverşi clienţi cărora le solicitau fonduri pentru achiziţionarea de criptomonede, promiţând randamente nereale pentru investiţiile făcute de către aceştia, scrie News.ro.

Pentru a fi cât mai credibili, membrii grupului înfiinţaseră un call center prin intermediul căruia încercau să găsească aşa-zişi investitori, dar şi un site pe care fiecare client avea propriul profil de investitor, cu parolă. Graficele afişate pe site fiecărui investitor arătau randamente în creştere, deşi piaţa internaţională a criptomonedelor a cunoscut scăderi, în ultima perioadă. Membrii grupului au creat astfel un prejudiciu de aproape cinci milioane de dolari americani.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2019, la momentul înfiinţării unei societăţi comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le erau propuse randamente nereale. Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă. După înregistrare, clienţilor li se afişau, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprimau randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT.

Procurorii au stabilit că, în ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piaţa criptomonedelor, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta.

„Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcţional organizat şi convertite în dolari. Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale. Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri”, mai spun anchetatorii.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este în valoare de peste 4,71 milioane USD.

Marţi, în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti, au fost făcute 11 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Olt şi Ilfov. Procurorii au mandate de aducere pe nunele a 14 persoane care vor fi audiate la DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.