Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din ce în ce mai multe persoane renunţă la smartphone

smartphone

Din ce în ce mai multe persoane renunţă la smartphone

Te-ai săturat să fii lipit mereu de smartphone-ul tău? De rafalele constante ale notificărilor și de presiunea de a fi conectat la lume 24 de ore din 27, 7 zile din 7?

Îți este dor de vremurile vechi când telefoanele erau utilizate doar pentru a efectua apeluri, a trimite mesaje și, eventual pentru a juca Snake? Ei bine, nu ești singurul.

În ultimii ani, a existat o tendință din ce în ce accentuată de îndepărtare de smartphone-urile sclipitoare și de revenire la telefoanele mai simple, mai clasice, supranumite de mulţi, cu afecțiune, ''dumbphones'', relatează Euronews preluat de Rador.

Dar de ce această revenire bruscă a interesului?

Să analizăm câteva dintre motivele aflate în spatele acestei revoluții retro.

Jose Briones, în vârstă de 27 de ani, din Colorado, a renunțat smartphone pentru un ''telefon mobil'' și de-atunci nu s-a mai uitat înapoi. ''Oamenii uită că trăiau fără smartphone-uri şi că lumea funcţiona chiar înainte de smartphone-uri'', explică Brion.

În tentativa de a-și ușura viața, el folosește CD-uri atunci când vrea să asculte muzică, iar atunci când trebuie să facă un drum mai lung, îşi printează harta înainte de a pleca și, dacă este necesar, cere informații trecătorilor. ''O alegere pentru oamenii care doresc să-și recâștige timpul și atenția și să aibă o viață mai profundă și mai plină de scopuri''.

S-a ajuns prea departe

La nivel global, oamenii petrec în faţa ecranului smartphonului în medie 6 ore și 58 de minute pe zi, o creștere de aproape 50 de minute pe zi față de 2013, după cum a raportat ExplodingTopics.

Briones nu este singurul care încercă să se reconecteze cu lumea analogică. De altfel, contribuie la moderarea unei pagini Reddit dedicată așa-numitelor ''dumbphones'', care are peste 17.000 de membri.

Un membru al paginii, - Melanin_King0 - spune că se simte în general mai bine de când, în urmă cu aproximativ trei săptămâni a trecut la un dumbphone. ''Când stăteam constant pe telefonul meu smartphone, simţeam ca şi cum aş fi avut creierul înceţoşat'.

Acest sentiment este susținut de un studiu realizat anul trecut de Universitatea de Științe Medicale Lorestan, care a constatat că utilizarea excesivă a smartphone-urilor este strâns corelată cu niveluri crescute de anxietate și stres în rândul studenților.

De asemenea, un alt motiv pentru care mulți optează pentru telefoanele mobile standard este că acestea sunt mult mai accesibile decât smartphone-urile. Un telefon simplu poate costa până la 30 'de euro, comparativ cu cei 1000 de euro care se plătesc pentru cel mai recent iPhone 14 Max Pro.

Un alt tip de smartphone

În timp ce piața dispozitivelor non-smartphone este mică, unele companii vizează consumatorii care aleg să urmeze tendința care a revenit la modă. O astfel de companie are sediul în Brooklyn și produce Light Phone, al cărui slogan este ''a fost conceput pentru a fi folosit cât mai puțin posibil''.

Telefoanele lor sunt minimaliste și exclud în mod deliberat rețelele sociale, navigarea pe internet și alte funcții potențial stresante.

În acelaşi timp pot să funcționeze ca un hotspot wireless și să includă instrumente de bază, cum ar fi playerul de muzică și aplicația pentru hărți. Potrivit directorilor executivi, atât Light Phone, cât și concurentul său Punkt au înregistrat o creștere a vânzărilor.

A sosit oare timpul să ne luăm rămas bun de la smartphone-urile noastre și să ne întoarcem la telefoanele simple? Alegerea ne aparţine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.