Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dinu Pescariu a DESFIINȚAT-o SCURT pe Elena Udrea la instanță - „Mi-a cerut să preiau prin firma mea o creanță de 900.000 de euro”

Inquam Photos / Octav Ganea
dinu pescariu

Curtea de Apel București l-a audiat, luni, ca martor, pe fostul tenisman și actual om de afaceri, Dinu Pescariu, în dosarul de mare corupție al fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, privind pretinse fapte de trafic de influență legat de contractele Hidroelectrica cu omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

În fața instanței de judecată Dinu Pescariu, care este client al DNA din dosarele Microsoft, a explicat în detaliu cum firma controlată direct de el a preluat o creanță ce viza editura EVZ, de 900.000 de euro.

Pescariu a povestit că solicitarea de preluare a creanței a venit direct de la Elena Udrea, care nu ar fi oferit atunci explicații.

În altă ordine de idei, creanța de 900.000 de euro ar reprezenta, potrivit acuzațiilor din rechizitoriul DNA, o parte din suma plătită de omul de afaceri Bogdan Buzăianu fostului ministru pentru ca aceasta să își trafice influența în vederea menținerii contractelor firmelor afaceristului cu Hidroelectrica.

Citește și: Filmul ȘANTAJULUI președintelui CJ Călărași față de procurorul care îl ancheta - Îl amenința cu sesizări fictive, televiziunea și spunea că 'va face balamuc'

„Nu-mi amintesc precis anul dar cred ca era 2011 am fost căutat de Elena Udrea care m-a rugat ca printr-o firma a mea sa preiau o creanță ce avea legătura cu Evenimentul Zilei.

Nu mai rețin dacă această discuție am avut-o tete a tete sau telefonic. Atunci ne vedeam destul de des Nu mi-a dat detalii suplimentare la tranzacție iar eu am folosit pentru acea tranzacție firma controlată direct de mine.

Nu-mi amintesc dacă atunci i-am cerut detalii Elenei Udrea privitor la tranzacție. Mi-a spus ca nu implica niciun cost pentru firma mea.

Îmi amintesc ca m-a pus în legătură cu Anamaria Topoliceanu cu indicația ca ea se va ocupa de perfectarea documentelor.

Apoi administratorul firmei, un cetățean elvețian, a venit aici și s-a întânit cu Topoliceanu undeva pentru întocmirea documentației privind preluarea creanței.

Nu rețin exact dar cred ca eu am trimis draftul documentelor. Nu s-a plătit niciun preț al cesiunii. Creanță era de la o firma dar nu mai rețin.... .

Nu am avut personal nicio implicare în activitatea editurii EVZ si Capital.

DNA: i-a spus Elena Udrea ca trebuie sa preia EVZ?

Pescariu: Da. Ea mi-a spus acest lucru.

Judecatoare: A spus ea ca cineva are o datorie?

Da, se poate sa îmi fi spus la acel moment ca e vorba de o datorie dar acum nu îmi amintesc.

Am făcut mai multe de denunțuri la DNA si nu știu ca la acel moment când am făcut denunțul din acest dosar să fi avut eu calitatea de suspect.

Nu-mi amintesc sa fi vb cu Dorin Cocoș despre intenția lui de a cumpăra editura EVZ”, a explicat fostul sportiv în fața instanței de judecată.

Despre creanța pretins primită drept șpagă

Dosarul Hidroelectrica a fost inițial trimis în judecată în decembrie 2017 iar după doi ani în care a stat în faza camerei preliminare un magistrat al CAB a stabilit că acesta trebuie restituit pe fondul vicierii procedurii obținerii unor probe.

După restituire anchetatorii DNA au refăcut probele și au retrimis cazul în instanță în 11 februarie 2019, moment de la care speța a trecut de faza camerei preliminare după ce judecătorii au stabilit că de această dată toate probele sunt conform obținute iar rechizitoriul legal întocmit.

DNA a notat în rechizitoriul acestui dosar că în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, fostul ministru ar fi primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Despre această creanță a vorbit ca martor la DNA Bobby Păunescu, acționar al B1Tv, și a explicat la acea vreme contextul în care a fost împrumutat cu 900.000 de euro de către omul de afaceri Buzăianu.

Pentru respectivul împrumut Păunescu ar fi garantat cu 90 la sută din acțiunile pe care le deținea la publicația Evenimentul zilei.

Aceste acțiuni ar fi ajuns ulterior la Elena Udrea în cadrul acestui circuit.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:

- că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

- că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

- că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.