Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dinu Plîngău a adresat o scrisoare președintelui Parlamentului Moldovei, prin care cere verificarea constituționalității partidului Șor

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a adresat astăzi o scrisoare președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în care îi transmite un draft de sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea partidului Șor, sesizare pe care o poate depune președintele Parlamentului la Înalta Curte în virtutea art. 38 al. (2) din Codul Jurisdicției Constituționale, notează deschide.md

Dinu Plîngău specifică în scrisoare că „prezența Partidului Politic „ȘOR” pe arena politică din Republica Moldova este o rușine și o sfidare a principiului statului de drept, iar istoricul acestui partid, în forma sa ilegală, datează cu momentul folosirii acestui partid politic ca entitate juridică de către controversatul om de afacere, figurant al jafului bancar, Ilan Șor.”

Ex-deputatul Platformei DA mai spune că „acest «partid» nu este nimic altceva decât o unealtă, participând ca entitate juridică, în rând cu beneficiarii entității respective, la acte ilegale ce aveau menirea să aducă avantaje personale „grupului de crimă organizată” (noțiune preluată din numeroasele dosare penale și cereri prezentate de Procuratura Generală), condus de Ilan Șor.”

Dinu Plîngău amintește, de asemenea că „această entitate a participat la menținerea forțată a puterii lui Plahotniuc în 2019, prin finanțarea unor grupuri de oameni ce aveau drept sarcină de bază intimidarea și blocarea activității instituțiilor de stat (fapt confirmat în rapoartele oficiale ale MAI și SIS prezentate în cadrul Comisiei puciului anticonstituțional), iar modul de activitate a acestei entității este unul bazat pe coruperea cetățeanului și funcționarului, mecanisme ce prejudiciază semnificativ statul de drept și creează percepții în rândul cetățeanului de rând că dacă furi foarte mult, ajungi să ai un «partid» în Parlament.”

În scrisoare este menționat și faptul că ex-deputata Platformei DA, Stela Macari, este hărțuită de reprezentanții partidului Șor prin intermediul unor procese interminabile pentru simplu motiv că Stela Macari a întreprins mai multe acțiuni din postura sa de ex-demnitar și a declarat că acest ,,partid” reprezintă interesele celor care au furat miliardul. „Această entitate nu încetează să folosească pârghiile tipice pentru a descuraja oamenii să vorbească despre crimele de proporții și beneficiarii acestor crime”, spune în context Dinu Plîngău.

Pe finalul scrisorii se specifică faptul că schița de sesizare prin care să fie verificată constituționalitatea partidului Șor poate fi adresată de președintele Parlamentului către Înalta Curte în virtutea art. 38 al. (2) din Codul Jurisdicției Constituționale.

„Considerăm important și oportun să se facă acest lucru și să fie trasate niște principii în baza cărora pot activa partidele politice în Republica Moldova. De asemenea menționăm că suntem la dispoziția dumneavoastră pentru a realiza cu succes acest demers” – încheie scrisoarea președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău.

Găsiți anexat draftul sesizării transmis astăzi președintelui parlamentului Igor Grosu de Dinu Plîngău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.