Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomați din peste 40 de țări au bătut palma: Un tribunal special pentru atacurile cu arme chimice va fi creat

Shutterstock
arme chimice

Atacurile cu arme chimice au ucis mii de oameni în timpul războiului civil din Siria, mulți dintre ei copii, dar, după mai bine de un deceniu, făptașii rămân nepedepsiți. Acest lucru s-ar putea schimba însă printr-o inițiativă de creare a unui tribunal care să judece astfel de atrocități.

Inițiativa a fost lansată joi, la Haga, scrie Reuters.

Douăsprezece grupuri pentru drepturile sirienilor, experți juridici internaționali și alte persoane fac demersuri pentru a pune bazele unui tribunal exceptional în care să fie judecați utilizatorii de arme chimice din întreaga lume.

„Pentru noi, sirienii, tribunalul este o speranță”, a declarat Safaa Kamel, 35 de ani, o profesoară din suburbia Jobar din capitala siriană Damasc, amintind de atacul cu gaz sarin din 21 august 2013 din districtul Ghouta, care a ucis peste 1.000 de persoane, potrivit sursei citate.

Numeroase întâlniri au avut loc pentru a discuta propunerea, inclusiv fezabilitatea politică, juridică și de finanțare. Diplomați din peste 40 de țări au fost implicați în discuții, unele dintre ele la nivel ministerial, a declarat avocatul Ibrahim Olabi, o figură cheie din spatele inițiativei.

„Deși sirienii sunt cei care solicită acest lucru, pentru utilizarea armelor chimice în Siria, dacă statele doresc acest lucru ar putea fi mult dincolo de Siria”, a arătat Olabi.

Propunerea privind un tribunal excepțional pentru atacuri cu arme chimice a fost lansată la 30 noiembrie, ziua în care se comemorează în întreaga lume victimele unor astfel de atacuri. Următorul pas va fi ca statele să cadă de acord asupra formulării unui tratat.

Guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad a negat că a folosit arme chimice împotriva oponenților săi în războiul civil care a izbucnit în martie 2011.

Țări precum Franța au deschis procese în cadrul așa-numitei jurisdicții universale pentru crime de război, dar în acele situații în care Curtea Penală Internațională nu poate acționa nu există niciun organism juridic care să poată urmări penal suspecții de utilizare de arme chimice la nivel global.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.