Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul care îngrozește România! Diplomați străini: 'Europa trebuie să fie pregătită ca SUA să părăsească NATO!'

europa de est

Țările europene trebuie să fie pregătite dacă Donald Trump va scoate SUA din NATO, au declarat diplomații străini pentru The Telegraph.

Diplomații din țările membre NATO au spus că capitalele europene trebuie să „planifice” și să reconsidere capacitățile actuale de apărare, în lumina amenințărilor emise de fostul președinte american.

  • Context: Săptămâna trecută,  Trump a fost aproape confirmat drept candidat republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, când Nikki Haley a ales să se retragă din cursă. Perspectiva posibilei sale întoarceri la Casa Albă a stârnit îngrijorări în Europa, cu privire la sprijinul american pentru Ucraina, precum și angajamentul țării față de NATO. Trump a spus anterior că va „încuraja” Rusia să atace membrii NATO care nu își plătesc „facturile”, în timp ce fostul său consilier pentru securitate națională, John Bolton, a prezis că va încerca să se retragă din alianță dacă va fi reales. Luna trecută, The Telegraph a dezvăluit că guvernul Regatului Unit nu are un plan de urgență pentru un astfel de scenariu. Cu toate acestea, în alte capitale se înțelege că astfel de pregătiri trebuie făcute.
  1. Un diplomat european a spus că declarațiile lui Trump au fost „desigur” o „îngrijorare”. „Nimeni nu știe ce va face în continuare”, a spus el. Oficialul a spus că țările NATO trebuie să „planifice” un scenariu în care  a slăbit angajamentul american față de alianță. „Trebuie să existe pregătiri”, a precizat diplomatul. Cu toate acestea, ei au subliniat că numărul țărilor care îndeplinesc obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare a crescut semnificativ, ceea ce înseamnă că țările i-ar putea spune lui Trump că „obține ceea ce și-a dorit”.
  2. Un diplomat dintr-o altă țară NATO a spus că referirile lui Trump au scos în evidență „că suntem atât de prea dependenți de SUA”. Ei au spus că o „discuție” despre cum să se protejeze împotriva riscului retragerii SUA este „necesară”. Țări precum Marea Britanie ar trebui să ofere un lider și mai mare în ceea ce privește securitatea europeană, deoarece „dacă SUA se retrage, va exista un decalaj masiv”.
  3. Un al treilea diplomat a spus că incertitudinea cu privire la SUA ar face țările europene „să se gândească în propriile noastre capitale mai mult la planificarea apărării – este adecvată sau nu?”

În Marea Britanie, miniștrii au insistat că NATO a devenit mai puternică în ultimul an, odată cu aderarea Finlandei în aprilie 2023 și a Suediei. Cu toate acestea, Lord Darroch, fostul ambasador al Regatului Unit în SUA, se numără și printre cei care susțin că guvernul trebuie să fie pregătit pentru toate eventualitățile dacă Trump este reales.

Scriind pentru Prospect luna trecută, Lord Darroch, care a fost și consilier pentru securitate națională a Regatului Unit între 2012 și 2015, a spus: „Dacă aș fi funcționar în biroul oricărui prim-ministru din Europa, aș fi însărcinat experții guvernamentali să înceapă să lucreze. unele situații neprevăzute să se gândească la cum ar arăta și funcționa un NATO fără Statele Unite – pentru orice eventualitate.”

Ce spune fostul președinte al României Traian Băsescu despre un posibil război cu Rusia

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, e de părere că stagiul militar obligatoriu ar trebui să fie reintrodus în România.  'Armata română nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile!”, consideră Băsescu (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.