Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomația agresivă a Beijingului a speriat UE: Miniştrii europeni încearcă să-şi reformuleze strategia faţă de China

Parlamentul European 4

Miniştrii europeni de externe au discutat vineri prin videoconferinţă despre o consolidare a strategiei lor faţă de China pentru a contracara diplomaţia tot mai agresivă a Beijingului şi pentru a grăbi eforturile menite să pună capăt accesului neîngrădit pentru companiile chineze în Europa, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

În contextul criticilor europene faţă modul în care China a gestionat focarul de coronavirus declanşat în această ţară, miniştrii europeni au avut această discuţie înaintea a două posibile summituri UE-China, primul preconizat pentru sfârşitul lunii iunie şi celălalt în septembrie.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut o strategie ''mai robustă'' faţă de China şi a transmis Consiliului de Securitate al ONU ''îngrijorarea profundă'' a europenilor faţă de noua lege chineză privind securitatea în Hong Kong, adoptată joi.

''Considerăm că aceasta riscă serios să submineze principiul o ţară, două sisteme'', a spus Borrell după reuniunea miniştrilor europeni, referindu-se la autonomia Hong Kong-ului. ''Relaţia noastră cu China se bazează pe încredere şi respect reciproc, dar această decizie pune aceste lucruri în discuţie'', a completat el.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

În pofida acestor reacţii, UE încearcă să găsească o cale de mijloc în raport cu rivalitatea americano-chineză, fiind puţin probabil ca UE să urmeze exemplul SUA de instituire a unor sancţiuni împotriva Chinei, ideea unei asemenea măsuri fiind dezaprobată însuşi de Borrell, la fel şi de ministrul german de externe Heiko Maas, care a pledat mai degrabă pentru dialog.

Pe de altă parte, în interior UE este divizată cu privire la politica de urmat faţă de China, unele dintre statele membre având relaţii apropiate cu Beijingul şi beneficiind de generozitatea acestuia.

Conform unor surse europene, există o nemulţumire în blocul comunitar faţă de faptul că Beijingul nu aplică întocmai un acord încheiat în aprilie 2019 prin care, pe bază de reciprocitate, China ar trebui să acorde companiilor europene un acces lărgit pe piaţa sa, la fel cum au companiile chineze pe piaţa europeană.

Luna viitoare, Comisia Europeană este aşteptată să propună un cadru cu modalităţi prin care statele UE vor putea limita accesul Chinei la licitaţiile publice în blocul comunitar, pentru a exercita presiuni asupra Beijingului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.